Замeстник областния управител на Благоевград Костадин Дурчов и експертната комисия, назначена да разследва инцидента в рудник „Ораново", при който загинаха четирима миньори, оневини собственика и ръководството на мината.

След като извърши оглед и проверка на състоянието на свлачището, намиращо се в непосредствена близост до мястото на трагедията, експертната комисия го посочи като главна причина за срутването на подземната галерия, става ясно от заключението към техническата експертиза на причините за инцидента.

Свличането на земна маса в мина "Ораново", при което загинаха четирима миньори, е било "непредвидимо и е нямало начин да бъде избегнато", заключва експертизата.

През септември проверка на Инспекцията по труда установи общо 232 нарушения на изискванията за безопасност и здраве при работа в рудник "Ораново" и издаде 228 задължителни предписания.

За допуснати нарушения на безопасните условия на труд бяха съставени 26 акта за административни нарушения, но въпреки това според експертната комисия „няма преки нарушения на правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в рудника преди инцидента".

На 2 октомври проучване, поръчано от собственика на мината Красимир Михайлов заключи, че съществена роля за инцидента е изиграл неоткрит при предишни изследвания разлом, довел до свличането на скални маси. Два месеца по-късно същата позиция възприема и държавата. Почти сигурно е, че след становището на експертната комисия за смъртта на миньорите Асен Стойнев, Христо Младенов, Николай Михайлов и Иван Лазаров няма да бъде търсена наказателна отговорност.

Припомняме, че в първите дни от инцидента собственикът на мината Красимир Михайлов Паргов се укри, а на четвъртия доброволно отиде да даде показания в МВР Благоевград. Само през последните 6 години при различни инциденти в мина „Ораново" живота си изгубиха 8 души.

Пълния текст на заключението можете да прочетете тук