Гражданска инициатива настоява Столична община да пази дърветата по ул. "Граф Игнатиев" по време на ремонтните дейности там. От Гражданска инициатива "Зелени улици", Местна организация "Средец" на ПП "Зелените", Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт информират, че общината не спазва обещанията по отношение на запазване на съществуващата дървесна растителност.

Започва ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“

Започва ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“

Пусната е заместваща автобусна линия, която хората ще могат да използват...

"Част от дърветата са отсечени, някои са повредени от строителните машини и немарливото отношение на работниците, други в момента са с оголени корени и има опасност да изсъхнат", пише в официалната позиция на гражданската инициатива.

Според тях нито общината, нито надзорниците на обекта приемат сериозно отговорността по опазването на зелената система в София.

Фандъкова: Големите ремонти започват

Фандъкова: Големите ремонти започват

Ремонтите влизат и в кварталите

От Инициативата се обръщат към общината и стартират подписка със следните искания:

  1. Незабавно да бъдат прекратени нараняването и сечта на здрави дървета.
  2. Изсечените през последните години и по време на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" дървета да бъдат възстановени с подходящи нови на същото място, а не "някъде в района".
  3. В най-кратки срокове да бъде създаден заложеният в Наредбата на СОС от 2007 г. регистър на дърветата в София, който да бъде достъпен за всички граждани, а на неизпълнилите тази разпоредба на СОС да бъде потърсена административна отговорност
  4. Реалният инвестиционен проект за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" да стане обществено достояние.