Висшият фармацевтичен съвет няма да може да взима участие при издаването на разрешителни за разкриване на обекти за търговия на дребно. Това прие парламентарната здравна комисия на второ четене на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, съобщи zdrave.net.

Според одобрения текст издаването на разрешителни ще се извършва от Изпълнителната агенция по лекарствата. Вносителят на промяната е Министерството на здравеопазването и техен юрист обясни, че това  се прави, за да се изпълни решение на Министерски съвет за намаляване на административния капацитет.

Депутатът от Атака Цвета Георгиева заяви, че чрез отстраняването на Висшият фармацевтичен съвет се слага край на прозрачността при издаването на разрешителни на аптеките. Даниела Дариткова от ГЕРБ й опонира, че това не е така и че промяната ще облекчи работата на ИАЛ.

В крайна сметка параграфът бе приет с 8 гласа „за", 2 - „против" и 3 „въздържал се". Спорът по темата обаче продължи и при разглеждането на следващия параграф, при който имаше две отделни предложения на депутати за създаването на експертен съвет, който да замести Висшия фармацевтичен съвет. Едното беше на депутата от „Коалиция за България" Мая Манолова, а другото - на Цвета Георгиева от Атака.

Мая Манолова отбеляза, че експертния съвет ще бъде към ИАЛ и в него ще участват представители на Българския фармацевтичен съюз, НЗОК, висшите учебни заведения и неправителствения сектор. Според нея това би гарантирало прозрачността на издаването на разрешителни. Тя добави, че не е редно ИАЛ да издава разрешителните и същевременно да има контролни функции. Ето защо би било добре експертният съвет да контролира разрешителните.

В отговор Даниела Дариткова напомни, че Висшият фармацевтичен съвет досега не е изпълнявал контролни функции, а консултативни. Според нея няма смисъл да се създава нов съвет на мястото на висшия, защото по този начин се създавал нов административен орган, а това не била целта на реформата, която правели управляващите.