Бизнесмен, осъден за убийство, се опита да избяга в Гърция, пише "Родопи 24". 51-годишният мъжът го чака 11-годишна присъда за убийство. Това е причината Росен В. да опита да премине границата през ГКПП „Златоград". При проверката на пункта обаче, дупничанинът бил задържан.

Бизнесменът пробвал за прекоси „браздата" на 25 февруари около 19:25 часа. Той не изпълнил разпореждането на граничаря да угаси двигателя на колата, която шофирал - „Фолксваген Голф" и опитал да избяга с мръсна газ и отворена врата в посока обратно към Златоград.

За това нарушение от районния съд му дадоха 7-месечна ефективна присъда след споразумение с прокуратурата, твърди изданието. Наказанието ще бъде присъединено към 11-годишната присъда на бизнесмена, която трябва да излежи за убийството на мъж в Дупница.

Престъплението било извършено на 25 юни 2006 година пред кафе-аперитив в града. Росен В. празнувал рожден ден на един от синовете си в заведение, залепено до кафенето, където жертвата Николай С. гледал поредния мач от световното първенство. Купонът бил във вихъра си, а празнуващите започнали да чупят чаши.

Николай Спасов направил забележка на компанията, която отприщила агресията им към него. Бащата и двамата му непълнолетни синове скочили да се саморазправят със съгражданина си само за това, че ги помолил да спазват обществения ред. По време на схватката един от тях извадил пистолет и гръмнал със стоп-патрон по мъжа.

Росен В. грабнал оръжието и произвел втори изстрел в гърдите на Стоев. Пострадалият бил откаран в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", където след няколко дни починал.

Първоначално вината за фаталния изстрел поел един от синовете на Васев. В хода на делото обаче

станало ясно, че именно бащата е стрелял с „Глок"-а, с който е убит Спасов.

Присъдата на бизнесмена влязла в сила през ноември м.г. Той трябва да плати общо 70 000 лева кръвнина на роднини на убития.