С решение на Специализирания наказателен съд от 26 март, специализираната прокуратура - СП постигна осъдителни присъди за И.К., А.К., Е.Я., И.И, А.А. и М.Е и двама граждани на страни от близкия изток - Н.А. М.Е.. за това, че от септември 2014 г. до януари 2016 г. са разпространявали наркотици.

Осъдените са обвинени през 2016 година след спецоперация на ГДБОП. Петима от участниците са задържани по време на наркосделка на паркинг в Пловдив с 50 кг амфетамин. Общо иззетото количество на наркотици е 108 кг. - амфетамин на хапчета.

Групата е действала от септември 2014 г., а арабските граждани са поръчвали големи количества амфетамин, за да го пласират в държави от Арабския полуостров, но част от наркотика е бил предназначен за българския пазар.

И.К. получава лишаване от свобода за срок от 10 години и парична глоба в размер на 70 000 лева. А.К. е с лишаване от свобода за срок от 7 години и парична глоба в размер на 50 000 лева. Е.Я. получава 7 години и парична глоба в размер на 50 000 лева. И. И. е с наказание от 3 години и парична глоба в размер на 20 000 лв. За него престъплението е рецидив, тъй като е в периода на изпитателен срок на три годишна условна присъда.

На двама чужди граждани - Н. А. от Йордания и палестинецът М. Е. съда е наложил парична глоба по 1000 лева.

Специализираният съд оправдава соченият за организатор на престъпната група - Г.Х., специализираната прокуратура ще протестира решението на съда в законоустановеният срок.