Осъдиха 78-годишен мъж за участие в телефонни измами, съобщават от прокуратурата.

Той е осъден за това, че в съучастие като помагач, при условията на продължавано престъпление, в Добрич, Габрово и Кърджали, измамил три жени като им причинил имотна вреда в размер на 18 250 лева.

Районен съд - Кърджали е наложил на А.А. наказание от две години "лишаване от свобода" условно с четири години изпитателен срок, като делото е преминало по съкратеното съдебно следствие.

През месец април 2018 г. А.А. позвънил по телефона на непознат мъж, който бил публикувал обява, че търси пазач. Непознатият му обяснил, че работата няма да е за портиер, а се нуждае от куриер, който да пренася пари от клиенти до фирма за отоплителни инсталации във Велико Търново. За всяка пратка подсъдимият щял да получава по 100 лева.

А.А. се съгласил, като по тази схеми били измамени три жени. Те били убеждавани от непознатия мъж, че ще помагат на полицията за залавяне на телефонни измамници и за това трябва да предадат парите и бижутата, които съхраняват вкъщи. Така две от жените хвърлили от терасите на домовете си торбички с пари, златни и сребърни бижута, а третата ги оставила пред дома си. Подсъдимият ги взимал по указания на непознатия си "работодател".

А.А. бил наясно, че участва в схема за телефонни измами и не носел парите и накитите до посочените от непознатия мъж места, а ги запазвал за себе си. В хода на разследването А.А. е върнал всички пари и бижута, с изключение на сумата от 1000 лева.