Варненският апелативен съд осъди баща и син германци, убили свой сънародник в Балчишко. Ралф К. и синът му Тим К. бяха осъдени съответно на 20 и 17 години затвор, съобщават от съда.

С решението бе изменена присъда на Добричкия окръжен съд, като наказанията бяха намалени. Първата инстанция бе определила доживотен затвор за бащата и 19 години лишаване от свобода за сина. Освен това двамата трябва да заплатят на наследника на починалия сумата от 200 хиляди лв.

Подсъдимите и жертвата живеели в балчишкото село Соколово и поддържали близки отношения. Ралф К. поискал помощ от 59-годишния пострадал за легалното внасяне в България на значителна сума - резултат от извършена от него в Германия финансова измама. Размерът на възнаграждението за това посредничество се превърнал в повод за конфликт.

На 20 октомври 2021 г. Карстен отишъл в дома на подсъдимите и те насочили разговора към укритите средства. Ралф стигнал до извода, че може да реши проблема единствено чрез физическото ликвидиране на Карстен. В двора на къщата си с дървен сап за брадва нанесъл поне 8 силни удара в главата на своя сънародник. Тим К. се притекъл на помощ на баща си и пробол 48 пъти с нож пострадалия.

Бащата поискал от сина си да отреже пръст от ръката на починалия и да нареже тялото. Ралф преместил колата на жертвата, изхвърлил ключовете за нея и телефона на убития. След това написал бележка със заплаха за убийство и искане за откуп, придружена с отрязания пръст, и я оставил пред дома на жертвата, след което разчленил тялото на убития.

Според съдебно-медицинската експертиза, причина за смъртта е съчетанието между предизвиканата черепно-мозъчна травма и прободно-порезните наранявания в гръдната и коремната област. Графологичната експертиза сочи като автор на текста на бележката за откуп Ралф К. Въззивният съд назначи съдебно-психологическа и психиатрична експертиза за състоянието на бащата при извършване на деянието. От заключението й се установи, че поведението на подсъдимия не покрива медицинските критерии на физиологичен афект. Затова престъплението не може да бъде квалифицирано по този начин - така както иска защитата.

Съдът изтъква, че обвиняемите са действали с умисъл. Магистратите подчертават, че деянието е извършено с особена жестокост.

Решението на Апелативен съд - Варна не е окончателно и може да се обжалва пред ВКС.

Предадоха на съд баща и син за жестокото убийство на германеца в с. Соколово

Предадоха на съд баща и син за жестокото убийство на германеца в с. Соколово

Обвиняемите разчленили тялото на мъжа и го скрили