Осъдиха бившия изпълнителен директор на Агенцията по рибарство и аквакултури за длъжностно престъпление.

Янчо Янев получи наказание от 1 година затвор с 3-годишен изпитателен срок, след като Специализираният наказателен съд го призна за виновен за това, че е нарушил задълженията си като лице на отговорно обществено положение.

Янев издал заповед, с която включил в разпределението на допълнителната квота за улов на калкан за 2014 г. на риболовен кораб, собственост на фирма "Капитан Зет" ЕООД, без обаче да има законови предпоставки за това. По този начин той дал възможност на дружеството да получи Специално разрешение за улов на калкан за 2014 г. (впоследствие и за 2015 г.), с което осигурил формалното покриване на критериите по Националната схема за извеждане от експлоатация на кораби от Българския черноморски риболовен флот при 100% обезщетяване на собственика.

От прокуратурата посочват, че Европейският съюз поддържа строго определени квоти за улов на калкан в Черно море и предоставя безвъзмездна финансова помощ на всяко дружество, което прекрати улова на калкан и нареже на скрап специализирания си за това кораб. За да бъдат изплатени средствата обаче, корабът трябва поне 2 години да е имал разрешение за улов на калкан и да е излизал за риба в морето поне 15 пъти годишно.

По същото дело служител на ИАРА в Бургас е осъден да плати глоба за това, че съставил четири документа от името на управителя на "Капитан Зет" ЕООД, сред които заявление за издаване на специално разрешение за улов на калкан в Черно море през 2014 г. (дни по-късно и същото заявление за 2015 г.); декларация, че дружеството няма задължения към ИАРА по влезли в сила наказателни постановления, че корабът на дружеството не е извършвал незаконен улов, няма нарушения по европейския Регламент, че е оборудван с апаратура за проследяване от системата за наблюдение на ИАРА.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния специализиран наказателен съд.