Добрин Митев, бившият областен управител на Варна, бе осъден на пет години затвор.

Това е окончателното решение след като преди дни първо наказателно отделение на Върховния касационен съд потвърди присъдата издадена от Варненския апелативен.

Митев бе осъден на пет години затвор за престъпления в процеса на приватизация на държавна собственост и 3000 лева глоба.
Съдът призна за виновен Митев по три от първоначално повдигнатите четири обвинения.

Припомняме, че обвинение бе повдигнато по повод информацията, че в качеството си на областен управител Митев е продал държавен апартамент на таксиметров шофьор, който подал документи за покупката на държавното жилище като социално слаб. Месец след сделката купувачът продал жилището по пазарни цени, тройно по-високи от държавните. Междувременно Митев бе признат за виновен и за продажба на 1 дка земя в кв. "Възраждане", собственост на Съюза на кинодейците, на месарски цех, както и за предоставяне на право за надстройка върху апетитен имот на бул. "Владислав" 76.

Дни преди съда да се произнесе, Митев избяга от България и замина да учи английски за 8 месеца в Оукланд, Нова Зеландия, тъй като прокуратурата бе пропуснала да отнеме международния му паспорт. Поради тази причина бе конфискувана паричната гаранция на Митев от 1000 лева, информира Днес плюс.

След получаване на окончателното решение по делото срещу Митев най-вероятно Варненската окръжна прокуратура ще го обяви за общодържавно издирване, а след това ще търси съдействието на ВКП за издирване на бившия областен управител в странство.