Осъдиха мъж, дал колата си на неправоспособна шофьорка, която съпричинила по непредпазливост смъртта на 19-годишно момиче. Обвинителният акт е на Окръжната прокуратура в Търговище, съобщиха от съда.

Състав на Търговищкия окръжен съд произнесе две осъдителни ефективни присъди спрямо 18-годишната Калина П. и 35-годишния Петко П.

Калина П. ще лежи в затвора 3 години и половина при първоначално общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Съдът я призна за виновна, че е управлявала лек автомобил, без да има необходимата правоспособност, и по непредпазливост е причинила смъртта на 19-годишната си приятелка Виктория Д.

На четири години и половина бе осъден Петко П. Той ще лежи при първоначално общ режим. С присъдата Търговищкия окръжен съд, който го призна за виновен за предоставения автомобил на неправоспособната Калина П., с което станал независим съпричинител на смъртта на Виктория Д., го лиши и от право да управлява автомобил за срок от 5 години.

Двамата подсъдимите трябва да платя солидарно по 12 500 лева на бащата на починалата Виктория за претърпените от него неимуществени вреди от смъртта на дъщеря му. Съдът отхвърли иска до пълния му размер от 130 000 лева като неоснователен.

На 4 април 2016 год. около 22:30 часа на пътя от Търговище до Попово, на около километър от село Светлен, при управление на автомобил "Рено Сафран", собственост на подсъдимия Петко П., неправоспособната Калина П., тогава на 17 години, загубила контрол над колата, която излязла от пътя, и се блъснала в дърво. При катастрофата пострада и самата подсъдима, както и друга пътничка в колата.

Присъдата на Търговищкия окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна в 15-дневен срок.