66-годишен мъж, ползвал фалшиви документи за самоличност, бе осъден на 3 години затвор, съобщават от прокуратурата.

Обвиняемият Х.Д. бил обявен за общодържавно издирване, след като бил осъден да изтърпи присъда "лишаване от свобода" в затвор, но не било установено местонахождението му.

На 15.10.2020 г. около 09,30 часа в ж.к. "Младост 1" в гр.София, служители от сектор "Издирване" в Отдел "Криминална полиция" при ГДНП забелязали обвиняемият Х.Д. да се качва в лек автомобил. Те отишли при него и направили проверка, в хода на която го попитали как се казва и му поискали документ за самоличност. Мъжът, заявил, че името му е А.П. и предоставил лична карта на която бил придаден вид, че е издадена на името на А.П. , но била със снимката на Х.Д.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.316, предл.1, вр. чл.308, ал.2, вр. ал.1 от НК. В хода на разследването са направени експертизи, които показали, че личната карта, която Х.Д. ползвал не е истинска и не е изготвена съгласно въведените норми и стандарти за съставяне на български лични карти.

Софийски районен съд призна обвиняемия за виновен по повдигнатите му обвинения и наложи на Х.Д. наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 години, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален "строг" режим.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.