3 години и половина затвор за бившия кмет на Община Исперих Бейсим Шукри. Това реши днес Върховния касационен съд.

Припомняме, през 2013 г. той беше арестуван по обвинение в опит за убийство, а на 1 април 2014 г. беше осъден на три години затвор условно с четиригодишен изпитателен срок. По-късно обаче Апелативният съд във Варна отмени присъдата, поради което на 18 февруари 2015 г. Разградския окръжен съд даде ход на процеса за втори път. През юни същата година съдът в Разград присъди на Шукри две години лишаване от свобода, като отложи изпълнението на присъдата с пет години. През март 2016 г. Варненският апелативен съд отмени оправдателната част на първоинстанционната присъда и присъди 5 години затвор за бившия кмет, но година по-късно състав на Върховния касационен съд отмени 5-годишната присъда на Варненския апелативен съд и върна делото за ново разглеждане от друг състав. Тогава по делото беше назначена комплексна балистико-трасологична експертиза.

Комплексна експертиза решава делото срещу бившия кмет на Исперих

Комплексна експертиза решава делото срещу бившия кмет на Исперих

Балистико-трасологична експертиза

Според ВКС Апелативен съд - Варна правилно е приел, че протестът на Разградската окръжна прокуратура не може да започне въззивно производство за проверка на присъдата в частта, свързана с оправдаването на подсъдимия по обвинението за опит за убийство. Причината е, че осъждането на оправдан подсъдим по повдигнатото му обвинение е възможно само ако има протест от прокурора или жалба на частния обвинител.

Върховните съдии споделят заключението на втората инстанция, че във въззивния протест не е ясно поискано осъждане на подсъдимия.

По тази причина ВКС постанови бившият кмет на Исперих да изтърпи наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 години и 6 месеца.