Варненският апелативен съд назначи комплексна балистико-трасологична експертиза по делото срещу бившия кмет на община Исперих Бейсим Шукри. Това съобщават от институцията.

Припомняме, че за втори път в рамките на една година, Апелативният съд във Варна подложи на въззивен контрол присъда на Окръжен съд - Разград срещу Шукри.

Комплексната експертиза ще бъде извършена в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология в София. След като бъде изготвена, съдът ще насрочи и следващото съдебно заседание.

През юни 2015 г. съдът в Разград призна вината на Шукри за това, че попречил на горските надзиратели от Ловно стопанство "Воден" да го заловят като нарушител и бракониер и му присъди две години лишаване от свобода, като отложи изпълнението с пет години. Тогава Разградският съд оправда бившия кмет по обвинението да е заплашвал горските, за да предотврати изпълнението на служебните им задължения. Шукри беше оправдан и за това, да е направил опит да убие горския стражар.

ВКС отмени присъдата на бившия кмет на Исперих

ВКС отмени присъдата на бившия кмет на Исперих

Бесим Басри опитал да убие лесничей

През март миналата година Варненският апелативен съд отмени оправдателната част на първоинстанционната присъда и присъди 5 години затвор за бившия кмет. Апелативните магистрати признаха вината му, че на 23 февруари 2013 г. в местността "Трънлив дол", в землището на разградското село Йонково опитал умишлено да убие горския стражар Пеньо Астраджиев при изпълнение на службата му. Не успял поради независещи от него причини.

Вината на Шукри е призната на втора съдебна инстанция и за това, че е стрелял четири пъти с ловна карабина, за да принуди двама ловни надзиратели и шофьора на охранителното звено да пропуснат действия по служба. Осуетил залавянето му като нарушител и бракониер. За това бившият кмет е осъден на три години и половина затвор. Той трябваше да изтърпи по-тежкото от наложените наказания - 5 години затвор.

Апелативните магистрати разгледаха техническа експертиза за разположението на клетките на мобилния оператор, регистрирали сигнала от GSM-а на подсъдимия. Тя установи, че във времето на извършване на престъпните деяния телефонът на Шукри се е намирал на територията на резервата "Воден".

През март тази година състав на Върховния касационен съд отмени 5-годишната присъда на Варненския апелативен съд и върна делото за ново разглеждане от друг състав. Върховните магистрати са указали да се назначи съдебно-балистична експертиза, да се разпитат отново поемните лица, както и да се разпитат полицейските служители, присъствали на местопроизшествието.

В рамките на днешното заседание са разпитани поемните лица и четирима полицейски служители.