Кметът на Исперих Бейсим Басри, обвинен за бракониерска стрелба, опит за убийство и сплашване с огнестрелно оръжие, отново не се призна за виновен.

Състав на Разградския окръжен съд днес даде ход на процеса за втори път, след като делото бе върнато за ново разглеждане поради процесуални нарушения. Апелативният съд във Варна отмени присъдата от 1 април 2014 г. на кмета на община Исперих Бейсим Басри от три години затвор условно, с четиригодишен изпитателен срок.

Бейсим Басри бе признат за виновен само по едно от повдигнатите му обвинения - че на 23 февруари 2013 г. е отправил заплаха, като е произвел четири изстрела с ловната си карабина срещу трима горски стражари, с цел да осуети изпълнението на техните задължения.
По другото обвинение - опит за убийството на шофьора-охранител Пеньо Астраджиев, Басри беше оправдан.

Днес в Разградския съд се явиха седем от призованите десет свидетели, както и петима от седемте вещи лица.

Прочетен бе обвинителният акт, според който Бейсим Басри, на 23 февруари 2013 г., в Ловното стопанство "Воден Ири Хисар", произвел изстрел, като е направил опит умишлено да умъртви длъжностно лице - Пеньо Астраджиев. Изстрелът останал недовършен по независещи от него причини. На съдебното заседание стана ясно обаче, че основният свидетел Пеньо Астраджиев междувременно е починал.

Освен това Бейсим Басри употребил заплашване, като произвел четири изстрела с ловна карабина срещу ловните надзиратели Детелин Димитров и Веселин Петров, като е целял да осуети изпълнението на техните задължения.
Бейсим Басри отказа да дава обяснения на този етап, но не призна вината си.

Делото ще продължи с разпит на явилите се свидетели.