ВКС потвърди окончателно осъдителната присъда на публичен изпълнител от Варна, нарушил служебните си задължения в полза на фирма на Мишо Бирата с щети за държавата за близо половин милион лева.

Недрет Н. нарушил служебните си задължения, като прекратил с разпореждане изпълнително производство, образувано за принудително събиране на дължими от дружество "Евродринкс" АД на бизнесмена Михаил Михов, държавни вземания, при положение че задължението не било погасено изцяло.

По този начин осъденият ощетил държавата с 498 728,68 лева.

В деловодната система на Агенцията за държавни вземания по изпълнителното дело срещу дружеството длъжник "Евродринкс" АД ръчно била вписана промяна на размера надължимите лихви и на част от главниците по несъбраните вземания.

Първоначално Варненският окръжен съд признал за невинен публичния изпълнител. Оправдателната присъда била потвърдена от Апелативния съд във Варна през декември 2016 г. Последвал протест на прокуратурата и въззивното решение на Апелативния съд било отменено от ВКС, а делото - върнато за ново разглеждане от друг състав на въззивната инстанция.

След връщането на делото за ново разглеждане в Апелативния съд във Варна била постановена нова въззивна присъда, с която била отменена оправдателната присъда на Варненския окръжен съд и подсъдимият Недрет Н. бил признат за виновен по повдигнатото му обвинение, като му било наложено наказание "лишаване от свобода" за срок от една година с 3-годишен изпитателен срок години.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Прокурор спрял разследването по „Мишо Бирата”

Прокурор спрял разследването по „Мишо Бирата”

Стана ясно, че главният прокурор Цацаров