Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на началника на митниците Ваньо Танов да спре проверка срещу собственика на бирена фабрика, която е работела без лиценз.
Това става ясно от стенограмите на новите скандални записи, разпространени от „Гласове".

Според изданията, флашка със записи на разговори на Ваньо Танов с Бойко Борисов, Антоний Странджев и Симеон Дянков е била предоставена лично на зам.-главния редактор на „Галерия" и директор на „Гласове" Явор Дачков.

Борисов успокоява - това е манипулация, не съм се месил в митниците
Още...

Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата", казва Борисов на Танов по адрес на собственика на фабриката, произвеждаща бирите „Леденика" и „ММ" Михаил Михов.
Там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам", казва още Борисов.

Той нарежда на Танов да изтегли мобилна група, изпратена по сигнал във фабриката, която работела въпреки отнетия лиценз.

В изнесените разговори всичко е казано ясно. Те говорят сами по себе си.
Г. Първанов

Въпреки това архивът от края на февруари 2010 г. показва, че Танов е запечатал пивоварната и е отнел лиценза й.
На 23 юли 2010 г. излиза съобщение от агенция Митници, в което се посочва, че лицензът на пивоварна Леденика е възстановен. В послдствие стана ясно, че това е станало съгласно решение на Софийски административен съд от 7 юни 2010г.

Припомняме, че премиерът  Бойко Борисов и Михаил Михов откриха баскетболна зала на 27 септември 2010 г. в София.

Мишо Бирата: Не съм молил премиера за помощ
                              Още...

Става ясно, че е настъпил разнобой между вицепремиера Симеон Дянков и Бойко Борисов, тъй като финансовият министър е искал фабриката да бъде запечатана веднага, след като наличните количества бира бъдат бутилирани. Стенограмата от разговора на Танов и Дянков все още не е публикувана.

Антоний Странджев потвърди автентичността на разговора си с В. Танов.
Още...

Диалозите от флашката се провеждат в края на февруари или през март 2010 г., когато лицензът на фабриката в Мездра е бил отнет заради многобройни акцизни и данъчни нарушения.

В началото на февруари 2010 г. Танов е подписал решение, с което се отнема лиценза на бирената фабрика за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки в Мездра.

Михаил Михов е и председател на българската баскетболна федерация.  През февруари миналата година под ръководството на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков бе проведена акция "Совите", която бе насочена срещу производството и разпространението на акцизни стоки, като бяха проверени редица алкохолни складове. Тогава бе отнет и лицензът.

В парламента премиерът коментира надигащия се скандал с думите, че това е манипулация и той няма вмешателство в митниците.
Г-н Станишев не се подвеждайте, обърна се той към предшественика си и призова да бъде изчакана експертизата на записите.

На няколко пъти от БСП поискаха да бъде отложена дискусията за Шенген и вместо нея Борисов да даде от парламентарната трибуна своя коментар по записите, разпространени в медиите.
Мнозинството обаче не се съгласи с това и дневният ред на петъчното заседание не бе променен.

Не закъсня и искането за оставката на премиера и кабинета. От трибуната Яне Янев, който бе обвинен от ГЕРБ за манипулираната подписка за референдум, поиска премиерът да си ходи.

По-късно, на брифинг в централата си РЗС отново настояха за оставката на премиера Бойко Борисов.

Днес след като бяха оповестени малка част от неговите записи, стана ясно, че той е дирижирал всички корупционни теми, свързани с висшите етажи на властта, посочи лидерът на партията.

По думите му в държавата се упражнява фашистки и тоталитарен контрол, погазване на конституцията и погазване на редица европейски принципи.
Искаме част по-скоро Бойко Борисов да си отиде по демократичен път, категоричен бе Янев.

ГЕРБ се състои само от милиционери, мутри и мърлячи - друго няма, отсече още той.