Съдът е одобрил споразумения, сключени между Районна прокуратура - Петрич и защитата на подсъдимите В.Я. (на 45 години), С.Г. (на 46 години) и С.Я. (на 26 години), обвиняеми за неспазване на карантина, съобщават от прокуратурата.

Тримата са се признали за виновни за неспазване на задължителната карантина, въведена по време на извънредното положение в страната поради разпространението на Covid-19.

Наказателното производство срещу тях е започнало, след извършена проверка от полицията в Петрич. Поводът за нея е бил видеоклип, публикуван във "фейсбук", на който се виждало, че много празнуващи хора са излезли да играят хоро пред дома си в ромската махала на града.

Празнуващите направили запис с мобилен телефон, който впоследствие публикували в социалната мрежа.

Разследват трима, играли хоро вместо да пазят карантина в петричката ромска махала

Разследват трима, играли хоро вместо да пазят карантина в петричката ромска махала

Върнали се от Великобритания

Разследващите са установили, че трима от тях - В.Я., С.Г. и С.Я., на 26.03.2020 г. пристигнали в страната през ГКПП Дунав мост 2 Видин с лек автомобил с чужда регистрация. Пред служителите на реда те заявили, че пътуват от Великобритания. За всеки от тях било издадено предписание за спазване на задължителната 14-дневна карантина на адреса им в Петрич.

За извършените от В.Я. и С.Г. престъпни деяния са им определени наказания от по пет месеца "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок и глоби в размер на по десет хиляди лева за всеки.

Подсъдимият С.Я. се е съгласил да му бъде наложено наказание "пробация", включващо задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от две години, задължителни периодични срещи с пробационен служител, безвъзмезден труд в полза на обществото двеста часа годишно и глоба в размер на пет хиляди лева.

Определенията на съда имат последиците на влезли в сила присъди.