Прокурорите в Петрич разследват трима мъже за неспазване на задължителната карантина, въведена в условията на извънредното положение в страната. Това съобщиха от прокуратурата.

Тримата - В.Я., С.Г. и С.Я. са обвинение за престъпление по чл. 355 от НК.

Полицаите са направили проверка по повод видеоклип, публикуван в социалната мрежа Facebook. На видеото се виждат множество празнуващи хора, излезли около 15 ч. на улица пред дома си в ромската махала в гр. Петрич, в условията на обявеното извънредно положение в страната. Хората играели хоро, въпреки въведените противоепидемични мерки, свързани с противодействието на вируса Covid 19. Празнуващите се записали с мобилен телефон, който впоследствие публикували в социалната мрежа. 

Полицията блокира ромската махала в Благоевград
Обновена

Полицията блокира ромската махала в Благоевград

Задържани са 28 души

В хода на извършената проверка е установено, че на 26 март 2020 г. В.Я., С.Г. и С.Я. пристигнали в страната през ГКПП Дунав мост 2 Видин с лек автомобил с чужда регистрация. Те обявили на граничните власти, че пътуват от Великобритания. За всеки от тях било издадено предписание за спазване на задължителната 14-дневна карантина на адреса им в гр. Петрич.

Според обвинението тримата, които не са спазили карантината, може да получат затвор до пет години и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

Единият от тримата разследвани С.Я. ще бъде арестуван за срок до 72 часа. Той е осъждан и е извършил деянието по настоящото бързо производство в изпитателен срок по предходна присъда.

Досъдебните производства са взети на специален надзор в Софийска апелативна прокуратура.