Варненският окръжен съд призна за виновна 38-годишната М.В., присвоила 440 000 лева в качеството си на банков служител. Тя получи условна присъда от 3 години "лишаване от свобода", съобщава БНТ.

Паричната сума била отклонявана в продължение на 3 месеца. Служителката имала 7-годишен стаж в банката. Длъжността и́ била "Специалист обслужване на клиенти" в един от клоновете и́ във Варна. Тя работила на касово гише с парични суми в лева и валута. Подсъдимата е приготвяла и изпращала така наречените "ценни пратки", съдържащи парични суми до Централното управление на банката в София.

Периодично в банковия филиал се извършвали ревизии на касите. Проверките обаче не следвали стриктно разписаните правила, а процедурата се провеждала формално. За да не бъде уличена, М.В. решила да извършва фиктивни сделки с несъществуващи клиенти за обмен на валута. Неколкократно тя съставяла фалшиви документи. Така от 25.03.2015 г. до 22 юни същата година тя присвоила 180 000 евро и 87 380 в лева.

За съставянето на неистински документи съдът наложи на обвиняемата пробационни мерки за срок от една година, "Задължителна регистрация по настоящ адрес" и "Задължителни периодични срещи с пробационен служител".

Изправят пред съда банков служител, присвоил 900 000 лв.

Изправят пред съда банков служител, присвоил 900 000 лв.

Обвиняемата извършвала неправомерни банкови операции със сметките на клиентите си без тяхно знание