Директорът на на Районната здравноосигурителна каса в Ловеч получи осъдителна присъда.

Той беше признат призна за виновен за длъжностно престъпление за това обвинен, че е сключил в нарушение на закона два договора, с които за 2017 и 2018 г. е ощетил бюджета на НЗОК с общо 1 950 058,88 лв.

Антонио Маринов е осъден по обвинението, че не е изпълнил служебните си задължения да съгласува за законосъобразност с юрисконсулта на Районната здравноосигурителна каса проектите на двата договора, както и че те не са били предоставени на финансовия контрольор за предварителен контрол. Такъв контрол не е бил осъществен и чрез постоянна процедура по анкетиране във връзка с разходната част на бюджетни средства.

Мотивът за престъплението е да се набави за другиго облага, като от деянието са настъпили значителни вредни последици - имуществени за бюджета в размер на 1 950 058, 88 лв за 2017 г. и 2018 г., както и неимуществени, изразяващи се в увреждане на нормалното функциониране на НЗОК и в частност на РЗОК-Ловеч и държавния бюджет, уронване авторитета на институцията, подкопаване на доверието на гражданите спрямо държавните институции и спрямо точното изпълнение на задълженията на длъжностните лица, като случаят е особено тежък, отбелязват от Окръжния съд в Ловеч.

Шефът на РЗОК-Ловеч остава под домашен арест

Шефът на РЗОК-Ловеч остава под домашен арест

Решението на Апелативния съд във Велико Търново е окончателно

По тази причина съдът постанови три години затвор за подсъдимия, като изпълнението на наказанието се отлага за срок от пет години от влизане на присъдата в сила. За този срок подсъдимият няма право да заема ръководна длъжност в сферата на здравеопазването.

Съдът оправда Маринов по повдигнатите му обвинения, че е сключил двата договора без съответствие с изискванията на чл.23, ал.1 и с чл.24, ал.1 от Националния рамков договор за 2017 г. Първият текст предвижда, че заявленията за сключване на договор с ново лечебно заведение се подават до 1 май 2017 г., а според втория - изключение от този срок може да се направи въз основа на оценка на потребностите и при установена недостатъчност на медицинска помощ съгласно Национална здравна карта.

Съдът обяви подсъдимия за невинен по обвинението, че не е изпълнил служебните си задължения и е подписал двата договора без иницииране с докладна записка или протокол до директора на РЗОК - Ловеч за необходимостта от тези договори.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

ДАНС арестува шефа на Здравната каса в Ловеч

ДАНС арестува шефа на Здравната каса в Ловеч

Полицаи са претърсили сградата на РЗОК