Осем години затвор за 15-годишен младеж, осъден за убийство, изнасилване и две блудства, съобщи прокуратурата.

Непълнолетният Ахмед Дж. от село Гагово ще лежи общо 8 години за убийство, изнасилване и блудство с възрастна жена. В този срок е включено и блудство с момиче от родното му село. 15-годишният Ахмед беше предаден на съд от Окръжната прокуратура в Търговище, която го обвини в четирите тежки престъпления.

Състав на Търговищкия окръжен съд го призна за виновен по всички обвинения. Изнасилването и блудството на възрастната жена представляват особено тежък случай. Убийството й е извършено мъчителен начин.

Съдът призна за виновен Ахмед и по обвинението в блудствени действия с 14-годишно момиче от селото, страдащо от прогресивна мускулна дистрофия. Заради непълнолетната си възраст Ахмед ще търпи наказанието си в поправителен дом.

На 18 април 2015 год. тогава 15-годишният Ахмед Дж. срещнал на пътя между село Гагово и град Опака 74-годишна жена, която страдала от деменция и често напускала дома на сина си. Жената обикновено тръгвала за село Гърчиново, където смятала, че живее. Подсъдимият първоначално подминал жената, но после я настигнал. От разговора с нея разбрал, че възрастната жена има здравословен проблем.

За да се възползва от състоянието й, Ахмед я отклонил по страничен черен път, съборил я на земята, нанесъл й побой и в резултат на упражненото насилие, жертвата получила различни наранявания. Съдебните медици, извършили аутопсия на тялото на убитата жена, преброили 19 счупени ребра. След употреба на сила, 15-годишният Ахмед изнасилил 74-годишната жена, напуснал мястото и оставил жената на земята.

Няколко часа по-късно 74-годишната жена починала от многобройните увреждания по цялото тяло. Смъртта й според съдебномедицинската експертиза била бавна и мъчителна, съпроводена със силни и мъчителни болки. Причинените от сексуалния насилник травми са квалифицирани като три средни телесни повреди.Тялото на жената било открито два дни по-късно от случаен минувач, който сигнализирал полицията.

На 20 ноември 2015 год. Ахмед Дж. нападнал трудно подвижно 14-годишно момиче на улицата в село Гагово и блудствал.

Осъденият Ахмед Дж. е с лека умствена изостаналост и разстройство на сексуалния нагон, но съдебнопсихиатричната експертиза е категорична, че той е разбирал свойството и значението на деянията си и е осъзнавал тяхната незаконна същност.

В последната си дума пред съда той отрече да е извършил престъпленията, за които бе признат за виновен. При проведения по време на разследването следствен експеримент Ахмед сам посочил мястото, където е захвърлил пребитата и насилена възрастна жена и обяснил подборно действията си.

Състав на Търговищкия окръжен съд одобри частично гражданския иск на близките на убитата 74-годишна жена. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.