Още пет нови молби за лечение на деца одобри общественият съвет към Център „Фонд за лечение на деца".

Две от тях - момиченца на 5 и на 8 г., се изпращат за диагностично уточняване в Англия.
Момченце на една годинас урологично заболяване, заминава за лечение във Франция, а седемнадесет годишен с хематоонкологично заболяване ще се лекува в Белгия, съобщават от фонда.

Петата молба е свързана с трансплантация, за която ще се търси донор в Световната донорска банка. Самата трансплантацията ще се осъществи в България.

На редовното заседание на Обществения съвет бе одобрено продължаване на лечението на четири други деца - едно в Германия и три в Австрия. Те вече са били изпращани в чужбина със средства на Центъра, но заболяванията им изискват продължаващо лечение.
Общо сумата за лечение на всички тези случаи възлиза на 200 000 лв.

Центърът е поел разноските и по гостуването на специалиста по очни болести проф. Станислав Якименко от института „Филатов"- гр. Одеса, който осъществи лечението на две деца в България и консултира много пациенти.
Професорът сподели своя опит пред офталмолозите в България на годишната им конференция, която се проведе от 2 до 4 октомври във Варна.

Припомняме, правителството предложи при разпределяне на бюджетния излишък да бъдат заделени 20 милиона лева за "Фонда за лечение на деца".