Специализираният съд ще започне работата си през месец август. Това заяви председателят на правната комисия в Народното събрание Искра Фидосова, цитирана от агенция „Фокус". Фидосова проведе среща заедно с правосъдния министър Маргарита Попова, вицепремиера Симеон Дянков и главния прокурор Борис Велчев с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Фидосова уточни, че още днес ще бъде направен оглед на бившата сграда на ДАНС на ул. „Черковна" В сряда ще се уточняват подробности за финансирането, сградата и броя на съдии и прокурори на среща с представители на Висшия съдебен съвет, Министерство на финансите и Министерство на правосъдието.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че в специализираното съдилище ще се гледат по 400 дела годишно. По думите й има финанси за специализирания съд.

Искра Фидосова разказа пред събралите се пред сградата журналисти, че на срещата е бил коментиран въпросът с помещенията в сградата и какъв ремонт ще бъде необходимо да се направи. Според шефката на правната комисия бившата щабквартира на ДАНС е максимално пригодна.

По време на срещата е постигната договореност да бъде намален броят на престъпленията, с които съдът ще се занимава - едно от исканията на съдебната власт.

Фидосова заяви още, че броят на прокурорите в спецсъда трябва да бъде завишен спрямо предложението от преди две седмици. „Изчислявали сме за първа инстанция - 18 - 20 съдии, за втора - 15. Идеята е тези състави да са повече и да гледат максимално бързо делата при непрекъсваемост, за да може в рамките на месец - месец и половина те да приключват с решение", обясни Фидосова.