В МБАЛ-Бургас родилка е починала от усложнения от новия грип, съобщиха от болницата. От там допълват, че бебето е извадено и се намира в добро състояние.

Друга родилка е в критично състояние. Бебето й също е извадено и се наблюдава в "Неонатология". То е момченце, посочват от МБАЛ.

Трета родилка, която е била приета в реанимацията, е напуснала отделението по собствено желание. Оставила е детето си на грижите на държавата.

От МБАЛ съобщават още, че нямат случай на починал от симптомите на новия грип 40-годишен мъж. Съобщението е по повод публукации в някои медии за подобен случай.

Възможно е да е починал вкъщи или в линейката на "Бърза помощ", които са на директно подчинение на МЗ и не са към болницата.

Засега нямаме данни за пациент на такава възраст - нито е бил приеман, нито е идвал на територията на болницата, категорични са от там.

От МБАЛ посочват, че всички пациенти, които постъпват със симптомите на новия грип, се лекуват с най-модерни медикаменти, които струват на болницата близо 2000 лв. на ден.

Полагат се всички възможни грижи, но при напредването на болестта картината се усложнява, стига се до белодробен оток, разпад на белия дроб и сърдечни нарушения, които всъщност се явяват и причина за смъртта, допълват от там.

Смъртността е характерна както за сезона, така и за време с грипна епидемия, отбелязват още от болницата.

Положението е било абсолютно същото и миналата година и по-миналата, когато заболеваемостта от грип в Бургас е била повишена. Всяка година в България от усложнения след грип умират близо 3000 души, отбелязват от там.

От болницата напомнят на всички бургазлии да ограничат контактите си с други хора, докато трае грипната епидемия и да търсят лекарска помощ при най-малко неразположение.

Това важи особено за бременните, децата, младите хора и лицата с хронични заболявания, които са с намален имунитет.