Няма срокове, които задължават Конституционния съд да отговори бързо. Това стана ясно от думите на Даниела Божинова, изпълнителен директор на "Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива" пред БНР.

Тя попита Конституционния съд по Закона за достъп до обществена информация защо вече 14 месеца не се произнася по искането на президента да бъдaт oбявeни зa пpoтивoĸoнcтитyциoнни paзпopeдби oт Зaĸoнa зa пoлитичecĸитe пapтии и Избopния ĸoдeĸc, cвъpзaни c дapeниятa нa пoлитичecĸитe пapтии oт юpидичecĸи лицa и eднoлични тъpгoвци.

Липсата на нормативни срокове, които да обвързват неговия отговор и болни магистрати са забавили това дело, каза Божинова.

"Разумният срок, според мен, не е при приближаването на изборите, едни избори вече минаха, а идващите парламентарни избори за първи път ще се проведат при такива възможности за дарения без таван към партиите, което силно изкривява изборния процес и се надявам КС да се излезе с решение, да е в посока, че тези разпоредби са противоконституционни", каза Даниела Божинова.

Според нея е притеснително, че ако текстовете не отпаднат, ще може да се формира политическа воля на корпорациите, на фирмите, които не би трябвало да имат такава, и по силата на Конституцията, а също и даването на политически права на фирмите.

Божинова посочи и проблема с безлимитността на даренията. Една фирма или едно богато лице ще може да даде всички необходими средства, тъй като имаме ограничения само за разходите за предизборните кампании...и така да си купи парламентарна група, поясни Божинова.

Припомняме, от ДПС предложиха да падне тавана на даренията за партиите и финансиране по американски модел. От НФСБ заподозряха, че ГЕРБ и ДПС са се сближили. Според Валери Симеонов има опасност американския модел да стане "африкански".

По-късно стана ясно, че ГЕРБ са склонни на дебат, ако предложението за 1 лев партийна субсидия не събере достатъчна подкрепа.

През юли 2019 г. бе обсъдено отвореното финансиране на партиите. До сега имаше лимит за дарения - и от частни лица, и от компании.