Все още не е приключило разследването на трагедията с потъването на кораба
"Илинден", при която загинаха 15 българи. Това заяви зам.-градският прокурор Божидар Джамбазов, цитиран от БНР.

Той посочи, че следствените действия продължават, както у нас, така и в Македония. Освен свидетелски показания са необходими и технически експертизи, които все още се чакат.

„Все по-ограничени са версиите, които обсъждаме с колегите от Национална следствена служба и съответно с експертите, защото малко по малко пъзелът относно потъването на кораба се нарежда", посочи Джамбазов.

"Като говоря за версии имам предвид евентуалните причини, които са довели до потъването на кораба, защото на базата на конкретната техническа информация - кое как точно е станало, какви действия са били длъжни да осъществят лицата, които са управлявали кораба, какво точно са направили", обясни зам.-градския прокурор.

"За това ще бъде направен анализ и ще се прецени каква е отговорността, която всяко едно от тези лица следва да носи", заяви той.

Зам.-градският прокурор Божидар Джамбазов съобщи, че в близките седмици ще бъдат готови и резултатите от успоредното дело за нарушенията на превозвачите по пътя до Охрид, които на този етап са установени и не са малко.

У нас разследването все още  е срещу неизвестен извършител, каза прокурорът  и допълни, че престъплението, което се разследва в България е свързано с действията на лицата, които са управлявали кораба.

Джамбазов каза още, че има една специфика на македонското разследване - на него присъства съдия-следовател и действията на прокурора са доста по-ограничени.

"Към момента нямам никакво основание да се съмнявам, че в колегите в Македония си вършат добросъвестно работата. До момента всичко, което сме поискали е било изпълнявано и се надявам това да продължи по този начин", посочи Джамбазов.

"Спрямо други дела поръчките по делото се движат нормално, още повече като се има предвид информацията, която постъпва от медиите в Македония, че там не са приключили процесуално-следствените действия.
Аз бих имал притеснения ако бяха приключили и материалите не ни бяха изпратени", каза още наблюдаващият прокурор по делото за трегадията с кораба "Илинден".

Версията за скъсано въже, като причина за потапянето на кораба „Илинден" в Охридското езеро, отпадна при предишната експертиза.

Аварията не се дължала на механични повреди, а основната версия, която се налага сред разследващите, е тази за претоварване. 13 туристи са били качени на кораба в повече от допустимото натоварване.

Като цяло обаче разследващите работят по 6 версии.