Опозицията в Македония поиска оставката на министъра на вътрешните работи Гордана Янкуловска, съобщава агенция Максфакс.

Основната причина, заради която депутатите от СДСМ настояват за оттеглянето й, е трагедията в Охрид с кораба „Илинден", при която загинаха 15 българи.

Вместо начело на това министерство да стои личност, която подхожда отговорно към поверения й ресор, ние имаме една неподготвена фигура, която не може да гарантира спокойствието и безопасността на своите граждани, заяви генералния секретар на партията Горан Минчев.

Той добави, че работата на Янкуловска като министър на вътрешните работи е белязана от знака на многобройни скандали и трагедии, които накрая са имали за резултат и човешки животи.

Според Минчев министърът на вътрешните работи не е почувствала никаква необходимост да поеме своята отговорност за станалото в Охрид.

Сред другите отправени обвинения към Янкуловска, са че повереното й ведомство се е превърнало в място за кадруване на партийни лица.

Опозицията обвинява министъра й в недостатъчно мерки срещу престъпността в страната, като припомня последните обири на банки, чиито извършители остават неизвестни. Македонското МВР е критикувано и заради купуването на четири руски хеликоптера.

Припомняме, малко след трагедията в Охридското езеро македонският министърът на транспорта Миле Янакиевски подаде оставка по морални причини.