Трима от македонските граждани, участвали в спасяването на нашите сънародници в Охридското езеро са подали молби и ще получат българско гражданство.

На петима други ще бъде връчен орден „Мадарски конник".

Това съобщи министърът, отговарящ за българите в чужбина проф. Божидар Димитров, цитиран от радио Пловдив.

Той изрази мнение, че трагедията и случилото се не бивада се политизират и че ще подкрепи подписката на охридските граждани, които настояват за това.

Случилото се е трагичен инцидент като причината за него от една страна е възрастта на кораба, а от друга безотговорността на местната корабна администрация, която е разрешила 87 годишен съд да плава, подчерта министър Димитров.

Според него е безотговорно и поведението на най-старата компания за застраховане на кораби „Лойд", която е дала удостоверение за годност на потъналия кораб.

По принцип има строги изисквания и компанията не дава сертификат и на 20 годишни плавателни съдове, когато са без двойно дъно, а „Илинден" е точно такъв, добави проф. Димитров.

Той изрази съмнение, че в случая чиновник на „Лойд" е бил подкупен и е издал фалшив сертификат.

Предстои на пострадалите и близките на загиналите да бъдат изплатени обезщетения, защото в хода на разследването е доказано, че те са били застраховани, още обясни министърът.