emaxpress
Община Пловдив ще изплаща на всеки три месеца по 150 хиляди лева на фармацевтичната фирма „Медофарма" ЕООД, а тя ще оттегли съдебния си иск за обявяване в несъстоятелност на Болницата за белодробни болести.

За това се договориха кметът на Пловдив Славчо Атанасов, директорът на здравното заведение д-р Янка Барганова и представителите на фирмата, информира БНР.

Припомняме, Белодробна болница от 2006 година дължи на фирмата над 1 милион лева за лекарства и консумативи и вече има насрочено дело в съда за месец септември.

В момента това е единственият начин болницата да бъде отново спасена, след като държавата се отказа от нея, категоричен е кметът Атанасов. Според него в бюджета ще се намерят необходимите резерви, а предложението за разсроченото изплащане на дълга ще бъде гласувано още на следващата общинска сесия.

Ако то бъде прието и областният управител Иван Тотев не го върне, на 1 септември общината ще може да преведе на фирмата първата вноска от 150 хиляди лева.

От своя страна представителят на фармацевтичната компания д-р Николай Кралимарков заяви, че ще оттеглят всички съдебни претенции и ще продължат да работят с болницата, защото тя има стратегическо значение за града и страната и не бива да бъде затворена.

През последните няколко месеца финансовите показатели на болницата се подобряват, изплатени са всички заплати на персонала, а с днешното споразумение ще успеем да работим нормално до края на година, коментира директорът й д-р Янка Барганова.

Тя обясни, че здравното заведение ще кандидатства с проект за европейско финансиране, но най-добре ще е ако здравното министерство промени решението си относно статута й.

По думите й задълженията на болницата са в размер на 2 милиона и 600 хиляди лева, но те са натрупани в резултата на системното недофинансиране на лечебното заведение и допусната статистическа грешка през 2002 година.