Мисия на ОССЕ представи във ВАС свой доклад за изборите. 

Има много позитивни констатации в последния доклад на ОССЕ за проведените през месец март в България предсрочни парламентарни избори 2017. 

Tова каза на работна среща със съдии Стивън Мартин, старши съветник по нови технологии за гласуване към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Това съобщиха от ВАС. 

Формулирани са 40 позиции по проведените през 2017- та избори. В няколко от бележките са коментирани възможностите в най-кратък срок да бъдат разглеждани всички жалби отправени до Централната избирателна комисия.

Конкретните случаи от доклада бяха коментирани незабавно от председателя на Четвърто отделени съдия Мариника Чернева и от председателя на ВАС съдия Георги Чолаков.

Участваха върховните административни съдии, които са били докладчици по конкретните казуси. Магистратите веднага отвориха в деловодната система на съда, досиетата на т.н. изборни дела и конкретно увериха представителите на ОССЕ, че всички постъпили дела са били разгледани в законовия срок по Изборния кодекс.

Няма дело, което да не е приключено в тридневен срок. В това увериха съдиите, като напомниха че в него влиза получаването на документацията от Централната избирателна комисия, образуването, насрочването, разглеждането и излизането с решение до края на деня.