Остър недостиг на анестезиолози изпитва България. На страната са необходими около 1700 анестезиолози, а в момента работят 750. Медици предупреждават, че болниците в България са пред криза заради острия недостиг на анестезиолози.

В клиниката по реанимация на Окръжната болница в Пловдив минават най-тежките случаи, за които денонощно се грижат анестезиолози и медицински персонал. В нея се усеща остра нужда от специалисти.

По думите на началника на реанимацията в пловдивската Окръжна болница д-р Сребрин Сребринов, който е анестезиолог, почти никой не иска да практикува специалността на анестезиолога, защото е отговорна, натоварена и ниско платена.

От 22-ма специалисти в болницата до преди година, сега те са едва десетима. Едни от тях за заминали да работят в чужди държави, а други са избрали добре платена работа в частни клиники.

„За съжаление здравеопазването в България захранва здравните заведения на Запад", смята д-р Сребринов. По думите му е необходима нова техника, по-добри условия на труд и по-добро заплащане, за да се задържат специалисти.

Като стъпка за решаване на проблема от здравното министерство са обявили прием без изпит за специалност „Анестезиология" с цел привличането на повече студенти. Въпреки това желаещите са малко.

Лекарите се надяват предвидените средства в бюджет 2012 за следващата година да повишат тяхното заплащане и подобрят условията на работа. В противен случай текучеството на кадри ще продължи.