Съдът остави за постоянно в ареста петимата братя от Димитровград, обвинени за участие в група за лихварство и изнудване за участие в организирана престъпна група за лихварство и изнудване чрез заплахи и насилие.

Припомняме, мъжете бяха задържани на 8 април при операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в Димитровград и региона. Шестият брат от фамилията, който също е участвал в групата, е успял да се укрие и е обявен за общодържавно издирване.

Според събраните доказателства групата е действала от седем години, като през това време жертвите й не са смеели да се оплачат от страх за живота си.

Шестима братя лихвари тормозели Димитровград

Шестима братя лихвари тормозели Димитровград

Хората дори напускали страната, за да се спасят от тях

Братята давали заеми основно на социално слаби хора срещу високи лихви - най-често от 50% до 100%. При забавяне на връщането на заема лихвите скачали двойно, следвали заплахи и физическо насилие. Ако хората не можели да изплатят дълговете си заедно с натрупаните лихви, участниците в групата посягали на техни недвижими имоти или склонявали някои от тях към проституция.

Спецсъдът прие тезата на прокуратурата, че ако останат на свобода, обвинените могат да извършат други престъпления или да се укрият.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Петима арестувани в Димитровград при спецоперация
Обновена

Петима арестувани в Димитровград при спецоперация

Полицаите проверяват група за лихварство и рекет, обясни главсекът на МВР