Двамата полицаи, задържани със зрелищна операция в центъра на София, остават в ареста.

Съдът уважи искането на прокуратурата и остави двамата служители на Столичната дирекция на полицията с най-тежката мярка за задържане под стража.

24-годишният полицай Божидар Милев и 31-годишният Николай Апостолов са обвинени в наркоразпространение. Те бяха докарани в съдебната палата със засилена охрана, като плътно криеха лицата си от камерите и фотоапаратите.

Приопомняме, интересен разказ за дейността им и за това как прокуратура и Вътрешна сигуронст е тръгнала по следите им представиха преди два дни от Спецпрокуратура на брифинг.
В процеса срещу служителите на МВР активна роля ще играе и свидетелят студент, който е подал сигнала за това, че е изнудван да разпространява наркотици за тях.

Съдът счете, че и за двамата обвиняеми е налице обосновано предположение за извършено престъпление. Бе изтъкнато, че извършеното престъпление е с висока обществена опасност най-малко поради факта, че обвиняемите са полицаи и по правило трябва следва да охраняват обществените отношения и отчете опасността, че и двамата биха могли да участват в друго престъпление.

Освен това съдът счете, че с оглед на началната фаза на разследване е възможно да има замесени и други полицейски служители и затова по-лека мярка би била свързана най-малко с прикриване на други престъпления.

Прокуратурата не повдигна обвинение за стрелбата срещу полицейски служители, която сама по себе си може да е обект на друго дело и предостави като доказателство иззетия след стрелбата пистолет „Макаров”.

Припомняме, по време на акцията за залавянето Милев е побягнал, стреляйки срещу гонещите го полицаи – негови колеги.

Защитата твърдеше, че подсъдимият Божидар Милев, който живее заедно с майка си и е син на полицай, не би могъл да стреля срещу свои колеги, не само защото е син на полицай, а най-вече и заради физическа невъзможност, свързана с трудово злополука – счупена кост на дясната му ръка.

Съдът, обаче не прие тезата на защитата, че обвиняемият не е могъл да възпроизведе изстрел със законно притежавания от него пистолет „Макаров” и счете, че два месеца след свалянето на гипса, същият вече би могъл да си служи с дясната си ръка.

Освен това стана ясно, че според разпити на свидетели – полицай с гипсирана ръка е насочвал пистолет срещу тях, което не бе представено от Прокуратурата, но заради изтъкнатите от защитата тези стана ясно, че именно Божидар Милев е полицаят, отправял заплахи с оръжие.

Освен това в забележката си прокурор Теодора Георгиева отбеляза, че явно трябва да бъде разпитан и взводния командир, за чийто приятел се представял пред криминогенния контингент, обвиняемият Милев.

Съдът призна като доказателства надлежно иззетите банкноти и отбеляза, че спецакцията е стартирала едва, когато Милев е прибрал парите и опроверга напълно тезата на защитата, че едва ли не колегите им полицаи са подхвърлили белязаните банкноти в джобовете на подсъдимия Милев.

Съдът прие и извършените експертизи от прокуратурата, които доказват, че обвиняемият Апостолов, е хванат в момент на разпространение на наркотични вещества – „пико”, чиито химичен състав съответства на 44,9% метаамфетамин.

Стана ясно, че защитникът на Божидар Милев, ще обжалва решението на съда.