Двамата задържани полицаи при вчерашната спецакция в столицата „вербували“ студент, за да разпространява наркотици в Студентски град.

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство през февруари, след като студентът е сигнализирал, че полицейски служители го изнудват и изискват от него да извършва престъпления.

Тогава започва разследване за искане и получаване на подкуп от полицейски служител. Събрани са обаче доказателства и за други престъпления като наркоразпространение, организирано и осъществявано от полицейски служители. Използвани са СРС-та.

Студентът, който подава сигнала до властите и е основен свидетел, разказва, че в края на миналата година в студентското общежитие влизат полицейски служители. Единият от тях е задържаният вчера 24-годишният полицай Божидар Милев. Служителите обискирали общежитието и намерили наркотици.

По този повод полицаите отвели студента. Оказан му бил всякакъв психически и физически натиск. Нанесли му много удари и го заплашвали, че ако не съдейства на разследването и органите на полицията, и не работи с тях, по-късно ще направят така, че да получи обвинение, прокуратурата да го задържи и щу му съсипят живота.

Задържаните полицаи били на ниско ниво, успокояват се в МВР

Задържаните полицаи били на ниско ниво, успокояват се в МВР

Те са свързани с наркоразпространение

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обаче изтъкна, че няма нито заповед за задържане, нито протоколи, нищо официално от въпросната нощ на задържането на студента.

Момчето имало 337 лв. в себе си при задържането. Полицейският служител, който бил водещ в психотормоза, му обяснил, че 330 лв взема за себе си и своя колега. Полицаят също така му поставил ултиматум, че ще бъде освободен срещу 1000 лв., т.е. дължи още 670 лв.

Студентът е освободен, но на следващия ден открит отново от младия полицай Милев. Студентът му дал 670 лв., но срещите им не приключили дотук.

Милев обяснил на студента, че трябва да разпространява наркотици в Студентски град. Обещал му, че ще му дава информация за това кога и къде да се пази и ще го покровителства. В замяна студентът трябвало да плаща на полицая 300 лв. седмично.

4 пъти студентът дал по 300 лв. от страх да не бъде изпълнена заплахата - а именно да му бъде повдигнато обвинение и да бъде „задържан и съсипан”.

В един момент се оказало, че трябвало да намира и момичета, които да са наркоразпространители и проститутки. Тогава студентът решава да излезе от престъпната спирала, в която е въвлечен, и сигнализира дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР.

В рамките на разследването се появява и вторият задържан при вчерашната акция полицейски служител - 31-годишният Николай Апостолов. Той бил представен пред студента като приятел на Милев.

Апостолов бил представен като лицето, което контролира наркоразпространението в центъра на София и свидетелят ще гледа да комуникира с него, за да се организира наркоразпространението в района на Народния театър.

Има документирани срещи между двамата. Апостолов казва на студента, че е отдавна в бизнеса с наркотици и работи за Златко Баретата, Митьо Очите и други известни криминални герои. На 12 март Апостолов предал на свидетеля 1 грам марихуана и 1 грам пико в жълти кутийки от шоколадови яйца. Полицаят уговарял студента къде да бъде разпространена дрогата, казвал му на каква цена и какви пари очаква да получи.

Апостолов бил по-активният полицейски служител по отношение на уговорките. Посъветвал студента задължително да направи собствен кръг от наркоразпространители, които да работят за него. Обяснявал му, че би било добре в групата да участва момиче, тъй като по-малко буди подозрение.

Препоръчвал му също да намери момичета, които да работят като проститутки, а самият Апостолов да осигурява клиенти.
Карал го да закупи и семена за марихуана, както и да намери апартамент, където да ги отглеждат. Полицейският служител казал, че ще заплати разходите, но фактическите действия трябвало да свърши студентът.

Деянието се отличава с много сериозна обществена опасност, заяви Арнаудова.

По време на спецоперация на СДВР и служители от дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, с помощта на специализирания отряд КОБРА, вчера двамата полицаи са задържани.

Николай Апостолов е задържан в района на „Бъкстон“. Подслушван със СРС той и студентът се срещнали и полицаят предал 4,5 гр пико. Студентът трябвало да му даде около 300 лв., които били белязани.

Полицаят обаче бил „честен“ и му казал, че иска точно пари. Това наложило момчето да влезе и да развали парите в магазин. След това екип от операцията е влязъл в магазина, за да вземе белязаната банкнота и да я приобщи към материалите по делото.

При задържането на другия полицай - Милев, в района на столичен мол, той именно е полицаят, който произвел изстрел срещу колегите си.

След като полицейските служители му казват „стой, не мърдай, полиция“, Милев побягва, а те го подгонили. Тогава Милев се обърнал и казал: „Аз също съм полицай“ и произвел изстрел със служебния си пистолет. От бягането двама от полицейските служители са с травми. На единия му предстои операция. Пистолетът също е приобщен като доказателство.

Двамата са задържани по Закона за МВР и са в ареста. Доказателствата са достатъчни за повдигане на обвинения и това ще бъде сторено днес.

На Милев ще бъдат повдигнат обвинение за искане и получаване на подкуп чрез злоупотреба със служебно положение и изнудване, а на Апостолов - за разпространяване на наркотици – марихуана и пико.

Прокуратурата ще поиска най-тежката мярка - задържане под стража - за двамата, като тя ще бъде разгледана най-късно в петък.

Зам.-директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Павлин Коджахристов поясни, че в случая не се касае за организирана престъпна дейност.

Милев е с по-малко от 2 години стаж. От начина, по който говорел, Коджахристов направи извода, че Милев е влязъл в системата, само за да се занимава с такива неща.

Другият служител умишлено провеждал срещи на шумни места. Твърдял, че има собствен готвач, който бърка пико за него. Представял и марка със специално лого и твърдял, че продукцията, която готвачът приготвя, е с неговата марка.