Двамата задържани полицаи при снощната спецакция в София са служители на „Охранителна полиция” в СДВР на най-ниско ниво. Това коментира комисар Младен Маринов, директор на Столичната дирекция на полицията. 

Той и главният секретар на МВР Георги Костов са взели участие в рутинната за всяка сряда среща на премиера Бойко Борисов с шефовете на службите.

Маринов заяви, че познава двамата служители по физиономия. На въпрос, демонстрират ли заможно състояние, Маринов заяви, че това тепърва предстои да се разгледа. „Относно сигнала е оказано пълно съдействие на Вътрешна сигурност, както при работата по лицата, така и при тяхното задържане със съответните веществени доказателства”, обясни Младен Маринов.

Полицаи закопчани при акция в София, единият стрелял срещу своите
Обновена

Полицаи закопчани при акция в София, единият стрелял срещу своите

В близост до столичен мол

Той подчерта, че задържаните служители са най-ниско ниво охранителни полицаи – единият е работил в Метрополитена, другият в Столично районно управление. Дейността, която са извършвали като полицаи, по никакъв начин не е свързана с противодействие на разпространението и работа по престъпления, свързани с наркотични вещества.

„Към всички такива служители ще бъдем абсолютно безкомпромисни и всички сигнали, които получавам като директор, се докладват по съответния ред”, заяви Маринов. 

Главният секретар на МВР – Георги Костов заяви от своя страна, че в този момент трябва да се поздрави ръководството на СДВР, защото по негова инициатива е предприета проверка, която впоследствие е довела до тези процесуално-следствени действия и тези служители са неутрализирани.

Той каза още, че операцията е логистично обезпечена от Столична дирекция на вътрешните работи. По думите му задържаните двама полицейски служители са уличени в лоши практики, извършващи престъпление, свързани основно с наркоразпространение.

„Всеки един сигнал срещу полицейски служител веднага се придвижва и проверява по установения ред. Ще бъдем безкомпромисни при това явление”, категоричен бе Костов. По думите му в момента на задържането им тези полицаи са престанали да бъдат техни колеги и представляват задържани лица, привлечени като обвиняеми.

„Въпросните служители, не са служители на сектор „Наркотици”. Тези двама служители не работят в този сектор и тяхната дейност няма отношение към дейността на този сектор. Служители са на „Охранителна полиция” в Столична дирекция на вътрешните работи”, увери и на свой ред Георги Костов.

По думите му те имат действително участие в наркомрежа. „Те не са оперативни служители, тук не става въпрос за осигуряване на спокойствие на наркодилъри. Тези служители имат действителна роля в наркоразпространението”, посочи главният секретар.