Специализираният наказателен съд определи постоянен арест за шестима от осемте задържани за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти и на жени с цел сексуална експлоатация, чийто участници са заподозрени и в извършването на серия палежи.

Двете жени от група остават под домашен арест, за да могат да гледат децата си, определи съдът.

Към наказателна отговорност за участие в групата са привлечени още две лица, които все още се издирват и предявяването на обвиненията им предстои.

С моторни лодки превозвали мигранти през Дунава

С моторни лодки превозвали мигранти през Дунава

Групата е поръчител на палежа и на граничното полицейско управление във Видин

Припомняме, че групата беше заловена по време на "производствен" банкет на видински остров при акция на Спецпрокуратурата. Получен бил сигнал, че същия ден групата планира да прекара група мигранти в Румъния с моторна лодка през Дунав.

Въпросните мигранти - трима мъже, три жени и три деца, бяха задържани на магистрала "Хемус" в бус на път от София за Видин.

На 29 юли директорът на ГДБОП заяви, че ще се разследва евентуален теч на информация от структурите на МВР,тъй като има съмнения, че полицаи са помагали на трафикантите.

Видинските трафиканти с къртица в МВР?

Видинските трафиканти с къртица в МВР?

За първи път такава група се състои само от българи

В началото на март месец полицията обяви, че е предотвратила палеж на цистерна на територията на Граничното управление във Видин. Тъй като до цистерната е имало складирани и други нефтопродукти, както и бензиностанция, Иван Гешев обясни тогава, че целият Видин е могъл да пламне. Тогава бяха задържани двама души.

Няколко месеца по-рано беше запален и апартамент на граничен полицай, както и автомобил на съдия.

Ръководителят на групата е осъждан за убийство и е изтърпял 10 -годишно наказание. Осъждани или с криминални регистрации са и повечето от участниците в групата.

Осуетили палеж на десеттонна цистерна във Видин

Осуетили палеж на десеттонна цистерна във Видин

Инцидентът е директна атака срещу държавата, според Гешев