Акция на Специализираната прокуратура вчера е разкрила организирана престъпна група за трафик на мигранти и експлоатация на жени. Това съобщи на брифинг заместникът на главния прокурор Иван Гешев.

В един от тунелите на Витиня е задържан автомобил с мигранти - три деца, три жени и възрастни мъже. Седем от тях са от иракски произход, а другите двама са иранци. Мигрантите са били превозвани до Видин, оттам с моторни лодки са стигали за няколко минути на румънска земя и са били поемани от румънски трафиканти.

По думите не Гешев има данни, че същата група е поръчител на палежа на граничното полицейско управление във Видин от преди няколко месеца.

Тогава бяха задържани двама от извършителите. Още тогава прокуратурата е разполагала с информация, че палежът е умишлен, призна Гешев. Палежът е бил поръчан от лидера на групата, която е била задържана при вчерашната акция.

Внасяне на досъдебно производство е причината да се стигне до акция на сплашване на полицията в града, изтъкна Гешев.

Припомняме, в началото на март месец полицията обяви, че е предотвратила палеж на цистерна на територията на Граничното управление във Видин. Тъй като до цистерната е имало складирани и други нефтопродукти, както и бензиностанция, Иван Гешев обясни тогава, че целият Видин е могло да пламне. Тогава бяха задържани двама души.

Няколко месеца по-рано беше запален и апартамент на граничен полицай, както и автомобил на съдия.

Подпалвачите от Видин били добре подготвени

Подпалвачите от Видин били добре подготвени

Вече има версии относно мотивите на престъплението