Полицията е предотвратила опит да бъде запалена цистерна на територията на Граничното управление във Видин. До цистерната е имало складирани и други нефтопродукти, както и бензиностанция.

Двама души са задържани. Случаят е от миналата седмица, но за него се разбира днес от брифинг на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Цистерната е била пълна с нефтопродукти, а по думите на Гешев, ако се е случило, Видин е щял да гори една седмица.

Задържаните не са от Видин и не са криминално проявени.

Разследващите органи все още нямат достатъчно информация и не знаят кой е поръчителят.

Разплитането на случая започва миналия вторник срещу сряда, когато е получена информация, че ще бъде извършен палеж на територията или на Видин, или на Монтана.

Апартамент и кола горяха във Видин

Апартамент и кола горяха във Видин

Колата е на митничар, а апартамента на служителка в административния съд

След получените сигнали веднага са сформирани са екипи, за да осъществят охрана на възможни адреси.

Същата нощ един от тези постове е констатирал опит да се проникне на територията на Граничното управление във Видин. При опит от страна на разследващите органи да се приближат, двамата са избягали, но по-късно са задържани.

След задържането им са намерени между 8 - 10 бутилки с бензин от по 10 и 11 литра. Към бутилките е било прикрепено пликче с вещество, което може да предизвика сериозен взрив.

Пръстовите отпечатъци от бутилките свързват случая със събраните доказателства от други палежи във Видин - на кола и на апартамент в края на миналата година.

Автомобилът е бил на разследващ полицай от Видин. По същото време е бил извършен палеж на апартамент, за който Гешев отказа да даде повече информация.

До настоящия момент разследващите органи не са разполагат с информация за мотивите на евентуалните поръчители на палежа.

По думите на Гешев инцидентът представлява директна атака срещу държавата. Главният прокурор Сотир Цацаров е възложил да се направи анализ и да се сформира щаб по случая.