Софийски градски съд остави в ареста двамата служители на фонд „Републиканска пътна инфраструктура" Любомир Лилов - директор на дирекция „Усвояване на средства от Европейския съюз" и Иван Владимиров - началник сектор „Подготовка, търгове и договаряне".

Защитата поиска изменение на най-тежката мярка „задържане под стража" с по-лека на основание, че разследването и събирането на доказателствата вече е приключило.

Те предоставиха и документи за дисциплинарното уволнение на двамата от фонда, заради което твърдят, че те вече няма как да повлияят на случая.

Съдията обаче заяви, че не е отпаднала вероятността двамата подсъдими да извършат друго престъпление, както и да повлияят на разследването.

Според съда общественият интерес продължава да налага двамата да останат в ареста.
Съдията допълни още, че наблюдението на случая и от страна на ЕС също задължава мерките за неотклонение да останат каквито са.

След заседанието адвокатът на Лилов коментира, че според него са неоснователни твърденията, че има опасност двамата подсъдими да се укрият или да възпрепятстват разследването.

По отношение на довода, че ЕС следи случая и може да санкционира България ако освободи обвиняемите, адвокатът заяви, че това не може да е довод за съда, тъй като не би трябвало ЕС да определя решенията на българския съд и да се меси в тях.

От пресцентъра на СГС уточняват, че на 15 април Софийска градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу двамата.

На принципа на случайното разпределение делото е разпределено на съдия от Наказателно отделение, който е насрочил първо заседание за 9 юли 2008 година.
Тъй като двамата са вече подсъдими по образувано наказателно дело, искането за мярката днес е гледано от съдията, на когото то е разпределено.  

Припомняме, двамата бяха арестувани през януари, тъй като поискали 50 хил. лева подкуп във връзка с проект със земеделски земи около магистрала „Хемус".