Полицията е задържала русенец за подготвяно убийство на съдията от Софийски градски съд Десислав Любомиров.

Симеон Симеонов е задържан вчера и му е наложена мярка за неотклонение задържане под стража за 72 часа.  

Директорът на Главна дирекция „Криминална полиция" старши комисар Ангел Антонов съобщи, че в ГД „Криминална полиция" е получена информация от ОД МВР Русе за подготвяни действия „застрашаващи живота и здравето" на съдията.

Той обясни, цитиран от Фокус, че Симеонов живее в София и няма адресна регистрация.

Като преки извършители на планираното убийство се сочат две други лица, неизвестни до момента.

Симеонов е имал намерение да напусне територията на България и да се установи в Южна Африка, след което двете лица щели да предприемат действия спрямо Любомиров, обясни Антонов.

Според него готвеното покушение е отмъщение по повод постановена от съдията осъдителна присъда за членовете на организирана престъпна група, сред които е и Симеон Ангелов Симеонов.

Поръчката за убийството е дадена от Пламен Кунчев и Станимир Стоименов - двамата са обявени за общодържавно издирване и в момента са в ЮАР с фалшиви документи за самоличност. Те са членове на групата, осъдена от съдията Любомиров, посочи старши комисар Ангел Антонов.

Името на Десислав Любомиров нашумя веднага, след като той започна работа в СГС, припомня kakvovruse.com.

Той беше сред малкото магистрати, които не си направиха отвод по делото срещу бившия военен министър от НДСВ Николай Цонев, съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Впоследствие именно Любомиров ги остави в ареста за постоянно.