Служители на Регионална гранична служба-Бургас разкриха и осуетиха опит за контрабанда на близо 1900 тона дървени трупи от ценни дървесни видове.

Трупите, с дебелина от 50 до 90 см., са били скрити в трюма на кораб, плаващ под камбоджански флаг, съобщават от ОДП- Бургас.

По първоначални изчисления става дума за подготвен удар за над 100 000 лв.  

Пред митницата фирмата-износител е заявила, че изнася за Турция промишлена дървесина, предназначена за изработване на плоскости.

Граничните полицаи са засекли, че в трюмовете на моторния кораб "Вилюйск" първо се товарят огромни трупи, които след това се замаскират с второкачествени еднометрови дървени парчета.

Когато корабът вече е бил натоварен, граничните полицаи извършили щателна проверка и установили, че нито една от трупите не е маркирана и не е обозначена нейната кубатура.

От фирмата-износител "Пети" ЕООД показвли разрешително от Министерството на земеделието, но за износ на еднометров дървен материал.

В момента на проверката, работниците на кея започнали да режат четириметровите дебели трупи, за да замаскират нарушението, но веднага били спрени от граничните полицаи.

Според горски експерти,  дърветата са на възраст около 100 години и са сечени от различни краища на страната.

На трупите липсва изискваният по закон специален пачат, с който всяко отрязано дърво следва да се маркира при дърводобив. 

Корабът, с екипаж от азербайджанци и грузинци, е трябвало днес да отплава за турското пристанище Измит, но е задържан на кея в Бургас.

Случаят е поет от прокуратурата, а митнически експерти започват пълна проверка на документите на фирмата-износител и правят оценка на натоварения дървен материал.