Софийски апелативен съд отмени решение на Софийски окръжен съд и отказа да екстрадира архиепископ Йован Вранишковски - глава на Охридската архиепископия.

Освен това състав на САС отмени забраната архиепископът да напуска границите на България и отмени мярката му за неотклонение „домашен арест". Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Минути преди съдът да обяви решението си Йован Вранишковски заяви пред българските медии, че целият случай се гради на един „политически монтиран" процес. Духовникът разказа, че преследването срещу него и последователите му е започнало през 2002 г.

Тогава встъпихме в единство със Сръбската православна църква и решихме дългогодишния разкол", допълни Вранишковски.

Той е бил осъден на 2 години и половина затвор за разпалване на национална и верска омраза в Македония. Обжалвал е пред европейските институции и присъдата му е била намалена на 8 месеца, които е излежал.

Софийски окръжен съд разреши екстрадицията му заради друго дело в Македония, което е приключило с осъдителна присъда. Вранишковски е осъден за длъжностно присвояване на 250 хил. евро. Това е сумата, отпусната за период от 4 години за издръжка на Македонската православна църква.

Очевидно, за да продължат тези преследвания в Македония, съдът ме осъди на две години и половина затвор", обясни архиепископът. Той посочи, че преди това е бил оправдаван по това обвинение два пъти.

Присъдата е само последица и резултат от искането на македонските власти да го направят бездействен в страната, обясни духовникът пред българския съд.
Според него може да се намери решение на ситуацията, единствено ако Македония отстъпи и не прави проблема политически.

По време на съдебното заседание Софийски апелативен съд разпита двама свидетели по делото - свещеник и монахиня. Те разказаха, че на 24 февруари 2004 г. петима въоръжени и маскирани мъже нахлули в манастира, в който живеел Йован Вранишковски, затворили всички духовници в една от килиите, събрали в чували всички икони и много от вещите в параклиса и отрязали косите на монахините.

Свидетелите разказаха пред съда, че след това всички монаси били изведени от сградата, а петимата въоръжени запалили манастира. Вранишковски е бил задържан, а последователите му - изгонени от манастира, в който живеели.

Един от свидетелите сподели, че е посещавал архиепископа в ареста по време на празници, за да му даде светото причастие, но македонската полиция не го пуснала да се срещне с арестувания монах.

Защитникът на Йован Вранишковски, адвокат Йонко Грозев, подчерта, че ако той бъде върнат в Македония има реална опасност преследването срещу него и последователите му да продължи и положението му да стане по-тежко.

Припомняме, Вранишковски беше задържан на 17 ноември 2010 г. на границата с Гърция заради издадена заповед за издирване от Интерпол. Софийски окръжен съд реши да екстрадира архиепископа заради влязла в сила присъда, постановена от Македонски съд.