Общо 7 минути е пътувала линейката до мястото на инцидента в 81-во училище, вследствие на който почина 11-годишният Теодор.

Това обяви доктор Ангел Ангелов, който е началник на отдел „Медицински дейности" към Центъра за спешна медицинска помощ в столицата.

Припомняме, 11-годишният Теодор от столичното 81 СОУ „Виктор Юго" почина във вторник следобед, след като му прилоша в час по физическо възпитание.

Бащата обвини Спешна помощ, че не са се отзовали навреме и са пристигнали едва след 30 минути, от Здравното министерство пък от своя страна се опълчиха, че линейката е дошла на 13-та минута.

Ангелов обобщи и какво точно се е случило: „Вчера в 13:59 часа от централата на телефон 112 пристига сигнал в централата на Бърза помощ. В 14:04 часа сигналът е предаден на доктор Ирена Тасева, която с тръгването в 14:05 часа до мястото на инцидента пътува 7 минути и пристига в 14:12 часа".

По думите на лекаря жената, която първа е подала сигнала е съобщила, че е опитала 2-3 пъти да установи връзка със 112, където техните оператори не са имали възможност да позиционират къде точно се намира 81-во училище.

През същото това време други служители на училището се обръщат към болница „Св. Панталеймон", която е специализирана травматологична болница. Тъй като става дума за дете на 11 години обаче, от „Св. Панталеймон" отказват да се намесят.

До пристигането на екипа учителките се опитват със своите познания да помогнат на детето.

С идването си доктор Тасева отчита, че детето се намира в клинична смърт. В линейката са извършени всички реанимационни действия, включително използване на дефибрилатор.

Теодор постъпва в Окръжна болница, където в 14:22 часа е предаден на Спешното отделение.

На практика работата на Бърза помощ свършва в този момент, а според протокола доктор Тасева е освободена в 16:01 часа. През това време тя е била в течение на случващото се и е изчаквала за евентуална необходимост от нейната помощ или апаратура от линейката.

Доктор Ангелов отказа да даде повече подробности под предтекст, че не е тяхно задължение да са запознати подробно с работата на колегите си от Окръжна болница, след като детето е постъпило при тях.

Тъй като по време на припадъка детето вероятно е повърнало, е имало материи в устата, които е трябвало да бъдат изсмукани, като за целта е използван респиратор, уточни Ангелов.

Нещата обаче най-вероятно са загубени, когато се е търсела помощ от "Св. Панталеймон" и се е уточнявало от 112 позиционирането на 81-во училище, за да могат те да кажат на Спешната помощ къде се намира детето.
"Питайте тях защо се е забавил сигнала, ние работим с компютър, който е получил сигнала в 13:59", подчерта Ангелов и призова, който желае, да види отчета на компютъра.

Той бе категоричен, че каквито и да бъдат служителите в централата на 112, те най-малкото трябва да познават отлично региона, тъй като има достатъчно примери, че това на този етап не е факт.
„В момента, в който нашите оператори чуят даден адрес, те знаят колко дървета има на улицата пред къщата и дали вътре има куче", обясни още Ангелов.

В такива ситуации зависи от индивидуалните възможности на организма колко ценна ще бъде всяка минута. Доктор Ангелов разкри, че по информация на Спешна помощ Теодор е имал два подобни инцидента, като е изследван в три болнични заведения в миналото - Трета градска болница, Окръжна болница и "Пирогов", които по негови думи са излезли със становище, че няма нищо тревожно в състоянието на детето. Какво точно се е случило при този трети случай ще трябва да се разбере след аутопсията.

Причините за припадък могат да бъдат многобройни - понякога те са от страна на мозъка, понякога от страна на сърдечния мускул, обясни Ангелов и припомни няколко случая на загинали по време на мачове футболисти. „Дали е епилептик, дали е диабетик, дали е отровен, дали е тумор, дали е инсулт, слънчев удар - може да бъде всичко", поясни той.

Колкото до цялостната ситуация и възможностите на Спешна помощ доктор Ангелов разкри, че в този ден службата е работила със 17 линейки.
"В София има 30 000 таксита, които пристигат за четири минути, а ние разполагаме със 17 линейки - кажете ми кога и как да покрием 2 или 2.5 млн. души и 47 села в околността", запита Ангелов.

В същото време на паркинга на Бърза помощ се намираха около 50 линейки, които обаче по негови думи стоят празни.
"Вижте ги, пребройте ги - стоят тук, защото заплатата за тази длъжност е 650 лева. Мястото не е атрактивно, няма кандидати", обясни разпалено той.

По европейски стандарти в днешния ден София би трябвало да има 38 линейки в готовност, а не 17. В определени дни те са 13 или 12, добави той.

Ангелов не се нае да коментира решението на лекарите от "Св. Панталеймон" и дали е било нормално да откажат намеса.
"Аз отговарям за действията на д-р Тасева и за действията на нашите оператори. Останалите въпроси не се отнасят към нашата служба", подчерта той.

На въпрос нормално ли е изобщо дете с подобни проблеми да играе в час по физическо възпитание Ангелов също отвърна, че това трябва да бъде отнесено към личния му лекар, здравния картон, изследвалите го преди това лекари и т.н.
"Ние не сме медицина на диагностиката, хората работещи в тези автомобили не работят с диагнози. Това е медицина на спешните състояния", категоричен бе той.

„И двата телефона трябва да бъдат отворени - и 112 и 150", настоя Ангелов. „По цял свят е така, само в 6 държави в Европа - България, Румъния, Естония, Литва, Латвия и Германия не е така", завърши д-р Ангелов и подчерта, че за Германия това е обяснимо с оглед факта, че „там всичко е шест!"