Правосъдният министър Христо Иванов се надява новият софтуер за случайно разпределение на дела да заработи в началото на следващата година.
Мнението си той изрази в рамките на парламентарния контрол в отговор на дапутата Слави Бинев за набелязаните от Министерството на правосъдието мерки за въвеждане на електронното правосъдие.

Министър Иванов отбеляза, че новият софтуер, който Висшият съдебен съвет (ВСС) въвежда в момента, е разработен от широка група IT експерти от различни институции.
По мнението на министъра следващата голяма стъпка, която трябва да направят институциите и особено ВСС и инспекторатът към него, е да развият собствен капацитет за IT проверки - елемент, който в момента липсва.

От изказването му стана ясно, че министерството на правосъдието вече е предприело стъпки по изграждане на част от електронните услуги в рамкита на Стратегията и Пътната карта:

• Създадена е възможност за българските граждани в чужбина да заявяват и да им бъде предоставяно свидетелство за съдимост по електронен път от консулските служби (7 дни в седмицата / 24 часа в денонощието)

• Реализирана е техническа възможност за заявяване и предоставяне на справки за съдимост по електронен път, което може да става през цялото денонощие. Такива справки се правят около 250 000 на година;

• В момента се финализира система за заплащане по електронен път на услуга електронно свидетелство за съдимост;

• Предоставена е възможност за подаване по електронен път на отчетни документи за дейността на юридическите лица с нестопанска цел.

По проект на ВСС се разработва Единен портал за електронно правосъдие. С него ще се предоставя централизиран достъп на гражданите до дела и сайтовете на органите на съдебна власт, които ще бъдат унифицирани по обем и обхват на информация.