В момента българските европейски заповеди за арест няма да бъдат изпълнявани от останалите страни членки на ЕС. Това заяви пред БНР бившият прокурор и експерт от Антикорупционния фонд адвокат Андрей Янкулов по повод казуса с българската Европейска заповед за арест.

Той обясни, че това ще е докато бъде създаден защитен механизъм, който ще направи вътрешното ни право съответно на правото на ЕС.

Янкулов подчерта, че това е поредното подканяне на европейска институция за засилване на съдебния контрол върху актовете на прокурора в досъдебното производство. Той бе категоричен, че ако искаме да ползваме инструмента европейска заповед за арест, трябва да реагираме веднага.

По негови думи процедурата е доста спорна поради липсата на съдебен контрол.

"Съвсем възможна е ситуация, при която тук се издава националния акт за задържане, който е основание за европейската заповед за арест - той се издава от прокурор, след това се издава европейска заповед за арест - също от прокурор, изпраща се в чуждата държава. Нейният съдебен орган на доверие трябва да приеме всичко, което се твърди от нашата държава, съответно предприема някакви мерки спрямо това лице, което ние издирваме и започва процедура пред съдебен орган на другата държава членка, където лицето се намира, по предаването му", обясни експертът хода на процедурата.

Ахладова събра работна група да мисли върху невалидната ни ЕЗА

Ахладова събра работна група да мисли върху невалидната ни ЕЗА

Ще бъдат включени представители на съдебната власт, Висшия адвокатски съвет и академичната общност

Той посочи, че след като лицето пристигне в страната ни, в момента, в който български съд поеме казуса и преценява доказателствата по него, може да каже - пускаме го, защото няма никакви доказателства за престъплението, за което е повдигнато обвинението.

Според адмоката е повече от логично, че трябва да се въведе предварителен съдебен контрол.

По негови думи още с излизането на ключови решения на Съда на ЕС в Люксембург през 2019 г. е било "пределно ясно", че този проблем ще съществува и за нас. Тогава обаче не било обърнато внимание, защото не ставало въпрос за български казуси.

На въпрос какво се случва с издадените и изпълнените до момента, Янкулов посочи, че задържането и предаването вече е факт и не може да бъде върнато назад, но тези, които са били обект на тези процедури, биха могли евентуално да търсят обезщетение, след като били предадени по такава порочна процедура.

Европейска заповед за арест е невалидна без национална такава

Европейска заповед за арест е невалидна без национална такава

И ако е издадена само на основа постановление за привличане като обвиняем

Припомняме, през 2018 г. бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения бяха арестувани във Франция по обвинение в пране на пари. Арестът беше извършен именно въз основа на европейска заповед за арест на двамата, издирвани от българските власти. Тогава Баневи изразиха възмущение от задържането си.

През март 2019 г. също с българска ЕЗА в Испания бяха арестувани и Ветко и Маринела Арабаджиеви, които са  обвинени в участие в организирана престъпна група и пране на пари.

Няколко месеца по-късно беше задържан и укривателят им Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа. Той беше задържан и екстрадиран от испанската държава, след като преди това отново с Европейска заповед за арест, издадена от България, беше издирван и от швейцарските власти.

Вчера Съдът на ЕС обяви за невалидна издаваната от страната ни ЕЗА. Мотивът е, че страната ни трябва да въведе обжалваемост на Европейската заповед за арест пред съдебен орган за преценка - основателна ли е тя и съответства ли на закона.

По тази причина съдебният ни министър спешно събра работна група, която да обсъди изменения в законодателството, така че да се отговори на изискванията.

Евросъдът обяви за невалидна българската Европейска заповед за арест

Евросъдът обяви за невалидна българската Европейска заповед за арест

Страната ни трябва да въведе обжалваемост на заповедта пред съдебен орган