Специализираната прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу седем служители на митнически пункт „Лесово" за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи.

Митничарите бяха задържани на 1 ноември 2014 година при специализирана операция на ДАНС под ръководството на прокуратурата.

Смята се, че групата е ръководена от началника на митническия пункт по онова време Димитър Колев. Той, според обвинителния акт, е печелил от престъпната схема между 30 и 50 000 лв. на месец.

Схемата за подкупи е била стройна и добре организирана и в нея са участвали началниците на две от смените - Георги Банев и Чавдар Дюлгеров – началници на смени „Б“ и „Г“, както и митническите инспектори Димитър Шопов, Илия Илиев, Юрий Кузнецов и Йоланта Канчелян-Бозукова. За да разкрият групата разследващите са използвали и СРС-та.

Според събраните доказателства групата е действала от март 2014 г. до задържането й на 1 ноември 2014 г.

Първоначално Колев привлякъл в замислената от него схема приближените си началник-смени Банев и Дюлгеров. Те заели и най-високото място в йерархията на групата след ръководителя си. Задачата на началниците на смени била да събират, съхраняват и разпределят между участниците в групата в съответната смяна получените подкупи.

Инспекторите пък трябвало да мотивират преминаващите през пункта водачи, най-вече чужденци, да „почерпят“, за да минат бързо и без щателна проверка, както и за да не плащат глоби за установени нарушения или такси за извънгабаритен товар.

От чужденците с леки автомобили групата взимала средно по 20 лева в различни валути. От шофьорите на камиони – по 5 долара или евро „за кафе“.

При превозване на карго товари таксата за камиони с украинска, руска, молдовска или турска регистрация (от страни извън ЕС) таксата скачала до 400 долара.

Според обвинението в един силен ден всяка смяна събирала между 10 000 и 20 000 лева, а в слаб ден – между 1000 и 2000 лв.

Месечно събираните суми варирали между 50 000 и 80 000 лв. на смяна. Началниците на смени всекидневно прибирали събраното от инспекторите и го трупали на определено тайно място.

Веднъж или два пъти месечно те преброявали събраните пари, разпределяли ги на участниците (според ранга в групата и индивидуалните заслуги на инспекторите) и им ги предавали – най-често в кафенета, на паркинги или в автомобили.

Така след шефа на пункта Димитър Колев, който получавал средно по 8000-10 000 лв. месечно от смяна (или около 30 000-50 000 лв. месечно), Банев и Дюлгеров взимали по 8000-10 000 лв., а останалите участници – между 2500 и 4000 лева.

Колев и Банев са задържани на 1 ноември 2014 г. секунди, след като началникът на смяна предава на ръководителя си „полагащото му се месечно възнаграждение“.

При задържането си Колев изхвърля пред очите на агентите от ДАНС пачката с пари, правейки опит да се освободи от подкупите.

Към момента и седмината митничари са извън ареста, пуснати под парична гаранция. Най-високата е за ексначалника Димитър Колев - 20 000 лв. По 10 000 лв. е гаранцията за за Банев, Дюлгеров и Кузнецов, 2000 лв. е за Шопов, 5000 лв. за Илиев и 1000 лв. за жената в схемата Канчелян-Бозукова.