За нападение над журналист сезираха европейските институции от Българската секция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). В писмо до председателя на Европейската народна партия Доналд Туск, премиера на България и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев те описват случая.

Инцидентът стана по време на Националната конференция на политическа партия ГЕРБ в сряда в София. Журналистката Полина Паунова от българската секция на "Свободна Европа" бе обект на агресия от младежи, допуснати до оградената зона за участници в партийната сбирка. Те блъснаха и удряха Паунова и изхвърлиха телефона, с който тя снима.

Това се случи, докато Паунова изпълняваше служебните си задължения и опита да интервюира лица, които тя е видяла преди това да провокират протестиращи срещу правителството, се казва в позицията.

Мъжете, които нападнаха журналистката бяха получили достъп от страна на охраната на събитието. Това е видно от видеозаписа.

"А още по-скандално е, че когато Паунова и колегите ѝ потърсиха помощ от охраната на мероприятието, се намеси човек, който настоя журналистката да покаже прескартата си и също прояви агресия към репортерката - изблъска я и се обърна към нея с обидни думи", описват случилото се от международната асоциация.

В обръщение към премиера и лидер на ГЕРБ от АЕЖ настояват да разкрият имената на агресорите, както и какви мерки ще предприемете спрямо тях.

"Настояваме да оповестите подробности по какъв начин е осигурена вътрешната охрана на събитието, с какви инструкции са разполагали охранителите и как младите мъже, нападнали журналистката са получили достъп до събитието. Ако са там в качеството си на делегати, трябва да обявите към коя партийна организация принадлежат. Ако са успели да влязат по друг начин, трябва да посочите защо получават подобно съдействие от лицата, осигуряващи достъпа до зоната за участници и защо множество делегати с баджове стоят безучастно и гледат сцената, докато журналисти викат за помощ и настояват за намеса на охраната", пишат от АЕЖ.

Обръщението към председателя на ЕНП Доналд Туск е с очакването, че ще има отношение по случая и от страна на европейското семейство на партията.

От АЕЖ очакват главния прокурор на България Иван Гешев да съобщи какви мерки са взети за за разкриване на агресорите спрямо журналисти.

Макар да очакват обективно разследване, от АЕЖ припомнят, че ден по-рано от прокуратурата са критикували материал на медията, към която работи нападнатата днес журналистка.

"Задаваме въпроса дали подобни квалификации от страна на институция като прокуратурата всъщност не са сигнал към агресорите, че посегателства спрямо екипи на съответната медия ще останат ненаказани", пишат от АЕЖ до главния прокурор Гешев.

Асоциацията на европейските журналисти е независим наблюдател към Съвета на Европа относно свободата на словото и ще докладва този случай.

Междувременно от СДВР заявиха, че проверяват нападението над журналист. Това става под надзора на Софийска районна прокуратура. Има и други сигнали за нарушение на обществения ред.

В района на София Тех Парк неизвестен мъж с медицинска маска и черна шапка с козирка е издърпал от ръцете на журналист мобилен телефон и го е изхвърлил. По същото време е възникнала физическа и вербална саморазправа със служител на Министерството на земеделието. Мъж, намиращ се в района, се е оплакал за проявена агресия срещу него.

Полицията издирва участниците в инцидентите.