От Българския хелзинкски комитет (БХК) съдят прокуратурата за отказан достъп до обществена информация, съобщиха от БХК.

Повод за недоволството им е, че в началото на годината от Българския хелзинкски комитет (БХК) са поискали от главния прокурор Сотир Цацаров и от градския прокурор Христо Динев да предоставят информация по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ) за смъртни случаи от март и април 2015 година на лица, за които се твърди, че са били жертва на побой от служители на реда.

Те са поискали и информация за случай на починал човек пред зала на Софийския окръжен съд през ноември м.г., който преди това е бил в следствения арест.

От правозащитната организация искат да разберат дали по тези случаи е имало разследване, както и дали вече има привлечени обвиняеми.

Според правозащитната организация, от Софийска градска прокуратура (СГП) и Върховна касационна прокуратура (ВКП) са им отказали поисканата информация, въпреки че тя отговаря на дефиницията за "обществена информация" по смисъла на ЗДОИ – свързана е с обществения живот на Република България и дава възможност на гражданите да си съставят мнение за дейността на институциите.

За БХК отказът е необосновано и в противоречие със закона, защото нямало валидни доводи. От правозащитната организация признават, че през минали години БХК е получавала от прокуратурата подобна по обхват информация с идентични въпроси. Също така прокуратурата редовно сама публикува такъв тип данни на уебсайта си и разпространява като прессъобщения по избрани от нея дела.

Същевременно отказите идват след промени в Закона за достъп до обществена информация от януари т.г. и след спиране на публикуване на годишните доклади на сайта на прокуратурата, коментира адвокат Адела Качаунова от БХК, която представлява организацията и по двете жалби.

"Това навежда на съмнения за системно укриване на информация от гражданите, което е в разрез със закона", допълни тя.

От години БХК следи за свръхупотребата на сила от страна на полицейските органи, тъй като това представлява системен проблем за България, за което държавата е осъждана нееднократно от Европейския съд по правата на човека.

Дейността на всички държавни органи, включително и на прокуратурата, трябва да се характеризира от прозрачност и откритост, защото тази дейност се извършва именно в интерес на гражданите и обществото като цяло.