Дела с висок обществен интерес, наблюдавани от ЕК, се бавят поради неизпълнени съдебни поръчки в партньорски страни.

Това заяви Пламен Стоилов, председател на Комисията за наблюдение на делата с висок обществен интерес при Висшия съдебен съвет. Днес ВСС проведе изнесено заседание във Велико Търново.

Припомняме, напрежение от няколко седмици между съдебната власт и министъра на вътрешните работи настана след няколко изказвания на Цветан Цветанов, че се търсят основания дела да бъдат прехвърлени в чужбина, за да има ефективна присъда по тях.

Като пример за необосновано дълго неизпълнение на възложените съдебни поръчки Пламен Стоилов посочи делото "Марио Николов" в Холандия и Швейцария и делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева във Великобритания.

Нашата страна винаги е била стриктна при изпълнението на възложените от партньорските страни съдебни поръчки, но не винаги срещаме разбиране от тяхна страна, коментира Стоилов.

По данни на комисията общо 50 са делата и досъдебните производства, наблюдавани от ЕК. Други 125 дела с висок обществен интерес се наблюдават от комисията при ВСС.

Според направените анализи, поведението на страните се посочва като основна причина за необоснованото забавяне на делата.

Най-често делата се отлагат поради неявяване на подсъдими и техни защитници поради заболяване или други причини. Проблеми с финансирането на експертизите и вещите лица, както и с призоваването на страните също се отразява на качественото и бързо правораздаване, смятат висшите магистрати.

И на това заседание на Висшия съдебен съвет министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов не присъства, въпреки че поканата от съдиите се отнасяше още за вчерашното.

Велико Търново днес бе домакин на първото съвместно заседание на Комисията по изпълнение на мерките за организация на работата по делата с особен обществен интерес в органите на съдебната власт към ВСС със съдии, прокурори и следователи от Великотърновския и Варненския апелативни съдебни райони.

На базата на представените на форума анализи комисията ще подготви за ВСС предложения за организационни мерки и законодателни промени, за да се оптимизира движението на наказателните дела с висок обществен интерес.