От секретариата на фамилията Сакскобургготски уверяват, че няма да водят дела за обезщетение за двореца "Врана" заради това, че в годините са били лишени от правото да ползват този имот.

В съобщение на медиите те упрекват, че имало злонамерени и стари слухове, които излезли отново след решението на САС по делото за Дворец "Врана".

Припомняме, на 29 юли Софийският апелативен съд върна на фамилията Сакскобургготски двореца Врана.

"Никога не е имало, нито ще има каквито и да е претенции от страна на Царя и семейството му за обезщетения от такова естество. Негово Величество многократно е заявявал тази позиция по различни поводи", се казва в съобщението от секретариата.

Припомняме също, че преди да се върне в България в интервю на Кеворк Кеворкян Симеон Сакскобургготски също се отричаше от идеята да претендира за каквито и да е имоти. Впоследствие се отказа от царската си титла, за да стане премиер на България.

От администрацията на фамилията на Симеон Сакскобургготски уточняват, че "режимът, установен след незаконния референдум от 1946 година в България е наложен от чужди сили. Следователно - не българският народ има вина и не той следва да плаща, каквото и да е обезщетение.".

Те припомнят, че сградата на двореца "Врана", откакто е върнат на фамилията с единодушното решение на Конституционния съд през 1998, се реставрира с лични средства на Царя и дарения на родолюбиви сънародници, за да се превърне в музей, посветен на Третото българско царство. Като такъв, той скоро ще бъде общодостъпен.